USIJALI ODNOSI

Susret Macrona i Johnsona na susretu G20 u trenutku eskalacije spora dviju država oko ribolova

Europski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im treba dozvola Londona
Boris Johnson i Emmanuel Macron
 Pool For Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i britanski premijer Boris Johnson sastat će se na marginama susreta G20 u Rimu, u vrijeme eskalacije spora između dviju država oko ribolova nakon brexita, objavio je u petak Downing Street.

„Očekujemo da će se premijer i predsjednik Macron nakratko susresti na marginama G20“, rekao je glasnogovornik britanskog čelnika, ali nije otkrio točne detalje o datumu i vremenu susreta. Čelnici 20 najvećih svjetskih gospodarstava u Rimu će se sastati u subotu i nedjelju.

image
Boris Johnson i Emmanuel Macron
Ludovic Marin/AFP

Sve je veći broj sporova između Pariza i Londona: ilegalna migracija preko La Manchea, pakt AUKUS koji je Velika Britanija potpisala sa SAD-om i Australijom iza francuskih leđa, te, najsvježije, pitanje ribarstva u britanskim teritorijalnim vodama nakon brexita.

Prema sporazumu o brexitu koji je stupio na snagu 1. siječnja, pristup država EU-a britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje. Europski ribari mogu nastaviti loviti u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. No za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dviju država.

Pariz je zaprijetio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim provjerama kamiona koji stižu s britanskog teritorija, te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju dozvole za još 240 francuskih brodova, prenosi Politico. BBC je pisao kako četvrtina francuskog godišnjeg ulova dolazi iz britanskih voda.

Britanija je objavila da je dosad izdala 1673 dozvola za ribarenje u 12 nautičkih milja od svoje obale, a njih 763 je otišlo francuskim plovilima, prenosi Reuters. Glasnogovornik francuske vlade rekao je kako je Francuska dobila upola manji broj dozvola nego je očekivala.

Jezik sile

Francuske vlasti u četvrtak su se ukrcale na britansku koćaricu Cornelis i naredile joj pristajanje u francuskoj luci Le Havre. Britansko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je francusku veleposlanicu u Londonu da objasni aktivnosti Pariza.
Francuski državni tajnik za europska pitanja Clement Beaune upozorio je da Francuska mora govoriti „jezikom sile“ da je se posluša, prenosi agencija France Presse.

Britanski ministar za okoliš George Eustice na BBC-ju je pak kritizirao Francusku zbog „zapaljivog tona“, pa upozorio da britanske vlasti mogu postrožiti kontrole francuskih brodova.

Kao faktor rasta napetosti Eustice navodi izbore za francuskog predsjednika koji će se održati u travnju, a uoči kojih Macron želi dobiti podršku ribarskog sjevera Francuske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:35