RAZGOVOR U VIJETNAMU

Susreli se američki i kineski ministar obrane: Austin upozorio na ‘opasno ponašanje‘ kineskih zrakoplova

Razgovarali su o međusobnim odnosima te regionalnim i globalnim sigurnosnim pitanjima.

Lloyd Austin i Wei Fenghe

 AFP

Američki ministar obrane Lloyd Austin sastao se u utorak u Kambodži s kineskim kolegom Wei Fengheom dok dvije zemlje nastoje smiriti napetosti.

Ovaj sastanak, održan na rubu konferencije ministara obrane u Siem Reapu, prvi je susret Austina i Weija od lipnja, prije posjeta Nancy Pelosi Tajvanu, otoku na koji Peking polaže pravo, koji je razbjesnio kineske vlasti.

Razgovarali su o međusobnim odnosima te regionalnim i globalnim sigurnosnim pitanjima. Austin je istaknuo važnost održavanja otvorenih linija komunikacije. Izrazio je zabrinutost zbog ‘sve opasnijeg ponašanja‘ zrakoplova kineske vojske u indo-pacifičkoj regiji. Također je potvrdio da će Sjedinjene Države i dalje ‘letjeti, poloviti i djelovati‘ gdjegod im je to dopušteno po međunarodnim zakonima.

Bilo je riječ i o ratu u Ukrajinu te su SAD i Kina istaknule protivljenje uporabi nuklearnog oružja. Izrazili su i zabrinutost zbog nedavnih provokacija Sjeverne Koreje.

Kina je posjet Pelosi početkom kolovoza ocijenila kao veliku provokaciju. Pelosi je najviša američka dužnosnica koja je zadnjih desetljeća posjetila otok. Poslije toga je rekla da se više neće kandidirati za čelnicu demokrata u budućem Zastupničkom domu, gdje su republikanci osvojili većinu.

Od tada su Kina i Sjedinjene Države pokušavale smanjiti napetost organizirajući sastanke visokih dužnosnika.

Dana 14. studenog predsjednik Joe Biden i Xi Jinping tri sata su razgovarali na sastanku na vrhu G20 na Baliju, u Indoneziji. Bili su to prvi izravni razgovori čelnika dviju najvećih ekonomija svijeta otkad su postali predsjednici.

Nakon tog susreta uslijedio je sastanak Xi Jinpinga i američke potpredsjednice Kamale Harris na Azijsko-pacifičkom summitu u Bangkoku.

Harris je osnažila poruku Joea Bidena koji tvrdi da dvije zemlje moraju "zadržati otvorene komunikacijske kanale kako bi odgovorno upravljale konkurencijom između naših zemalja", rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Kako pišu kineska državna glasila, Xi je rekao Harris da je njegov susret s Bidenom bio "strateški i konstruktivan" te da je "veoma važan za određivanje smjera kojim će ići kinesko-američki odnosi" u budućnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:47