VIKAO JE NA NJU

SUSPENDIRAN ZBOG BEŠĆUTNOSTI Izraelski policajac oteo Palestinki (8) bicikl i bacio ga u grmlje

 Screenshot / YouTube

Izraelski su policajci snimljeni kako viču na osmogodišnju palestinsku djevojčicu da bi nakon toga njezin bicikl bacili u grmlje. Snimku je objavila izraelska organizacija koja se bori za ljudska prava B’Tselem, a prikazuje policajca koji dotrčava do djevojčice koja se s braćom i sestrama igrala na ulici Hebrona, najvećeg grada na Zapadnoj obali.

Djevojčica, Anwar Burqan, u strahu naglo pušta bicikl, a policajac potom stane na njega dok ona plače. Anwar tad bježi, a on i dalje viče na nju pritom držeći pištolj dok kolega uzima dječji bicikl i baca ga u grmlje, piše Independent.

Burqan je B’Tselemu rekla da se igrala s 11-godišnjom sestrom i braćom (7 i 4 godine) kad se dogodio incident, 25. srpnja. Bicikl je vozila po asfaltiranom dijelu ceste koje vodi prema grobnici patrijarha Abrahama i džamiji Ibrahimi, put koji je rezerviran za Židove i izraelske državljane dok Palestinci moraju koristiti put s druge strane ograde.

Anwarina obitelj živi u obližnjem stanu, nemaju dvorište pa se djeca često igraju na podijeljenoj cesti. Njezina majka Ranya rekla je za ugledni Haaretz da joj se od incidenta kći boji izaći iz kuće.

‘To je trauma koju će pamtiti cijeli život. Čak i da je došla na područje na koje nije smjela, kakvu ona opasnost može predstavljati. Ona je samo osmogodišnja djevojčica’, rekla je.

Glasnogovornik izraelske granične policije rekao je da je policajac suspendiran zbog incidenta. ‘Granična policija je ozbiljno shvatila ovaj slučaj i žao nam je zbog toga. Nakon inicijalne istrage policajac je suspendiran, a sav materijal i dokazi predani su policiji koja će dodatno istražiti što se dogodilo.’

Incident je snimio Raed Abu Ramileh koji iz stana gleda cestu, a time je ponovno doveo u pitanje položaj Palestinaca u Hebronu koji je podijeljen između palestinskih i izraelskih vlasti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 14:29