APEL ZA SPAS

Supruge vojnika iz Azovstala progovorile o tome čijom ih je krivnjom ruska vojska potpuno okružila: ‘Odustali su...‘

Supruge boraca krenule su u misiju za spas svojih muževa. Sastale su se i s Papom. DW je razgovarao s nekima od njih

Supruge i partnerica članova bojne Azov Olha Andrianova, Katerina Prokopenko i Hana Naumenko (G-L); članovi bojne Azov (G-D, D-L); čeličana Azovstal tijekom raketiranja (D-D)

 Dmytro ‘orest‘ Kozatskyi/Various Sources/Afp; Stephane De Sakutin/Afp; Eyepress News/Shutterstock Editorial/Profimedia/Dmytro ‘orest‘ Kozatskyi/Variou

Oni su u teškoj situaciji, ali ne gube živce. Tako svijet zahvaljujući brojnim video-uključenjima vidi ukrajinske borce koji su u ruskom okruženju u čeličani Azovstal u Mariupolju. Slično se drže i njihove supruge koje ovih dana obilaze Europu nastojeći spasiti svoje muževe. Po ukrajinskim navodima je u međuvremenu više od 260 ukrajinskih vojnika napustilo čeličanu. DW je prije toga u Kölnu razgovarao s nekima od supruga, piše Deutsche Welle.

„U Azovstalu se ne vodi rat, tamo se hladnokrvno ljude masakrira", kaže Julia Fedosjuk. Njezin muž Arsen je jedan od više stotina boraca koji su se utvrdili u bunkerima čeličane. „Stalno ima zračnih napada, bombardiranja, u kojima se pogađa i prostorije s ranjenicima", kaže Julia. Ciljano se napada i izvore vode, pri čemu se čak ne radi o pitkoj vodi, naglašava ona.

„Snage su na izmaku"

Julijin muž je ranjen. U trenutku razgovora nije bilo jasno hoće li on moći napustiti čeličanu. Akcija je u međuvremenu počela evakuacijom jedne veće skupine, a nejasno je koliko je još boraca u čeličani Azovstal. Proteklih dana su nakon više pokušaja posredovanja iz Azovstala evakuirani civili. Ali, na ukrajinskoj strani vlada nepovjerenje. „Ostali su samo oni koji se boje da će biti odvezeni u Rusiju i tamo ubijeni", kaže supruga ukrajinskog vojnika.

Julia Fedosjuk obilazi Europu skupa s Katerinom Prokopenko. Njezin muž Denis, pukovnik Ukrajinske nacionalne garde i pukovnije Azov, jako je poznat u Ukrajini, a predsjednik Zelenski ga je u ožujku odlikovao ordenom „Junak Ukrajine". Katerina priča da svakodnevno kontaktira s mužem, ali da su razgovori uvijek kratki i suhoparni. Poruka je da je jako teško, ali da će izdržati. „Stanje je kritično. Ja u njegovim audio-porukama osjećam da su snage na izmaku. To se događa kad čovjek samo jednom na dan jede i pije", kaže Katerina Prokopenko.

image

Supruge i partnerica članova bojne Azov Olha Andrianova, Katerina Prokopenko i Hana Naumenko

STEPHANE DE SAKUTIN/AFP

Obje žene su mlađe od 30 godina. Kad je rusija krajem veljače napala Ukrajinu one su bile u Kijevu, pripovijedaju one, i kao volonterke su pomagale ukrajinskoj vojsci i skupljale novac za opremu. Odlazak u inozemstvo nije nikad planiran. Kažu da bi se rado odrekle sigurnosti u Europi i otišle svojim muževima u čeličanu Azovstal – kad bi to bilo moguće. Ali, i ovdje one imaju zadaću: „Glasno upozoravati na problem, moliti pomoć i pripovijedati istinu."

Tko je kriv za opsadu Mariupolja?

U to pripada, primjerice, pitanje kako je došlo do toga da je ruska vojska potpuno okružila ukrajinske borce u Mariupolju, piše Deutsche Welle. „Krivi su zapovjednici okolnih mjesta koji su odustali od obrane i tako omogućili brzo okruženje Mariupolja", kaže Julia Fedosjuk. Predsjedniku Zelenskom kao vrhovnom zapovjedniku ne predbacuje ništa. Ali, apelira na Zelenskog da „još više o tomu govori, da više pregovara, više zahtijeva".

Dosad najveći uspjeh ovih mladih žena je bila audijencija kod pape Franje u Vatikanu početkom svibnja. U tomu su pomogli osobni kontakti, priča Julia Fedosjuk. Ona je suradnica u uredu jednog ukrajinskog parlamentarnog zastupnika, čiji otac je ukrajinski veleposlanik u Vatikanu. Od ideje da napiše pismo poglavaru Katoličke crkve s molbom da pomogne na kraju je nastao susret s Papom. „Naš najvažniji cilj je osloboditi naše muževe i sve druge koji su u čeličani Azovstal", kaže Fedosjuk.

U novijoj povijesti čovječanstva je bilo puno primjera opsade gradova i drugih mjesta. Ali, supruge boraca iz Mariupolja ne drže puno do povijesnih usporedbi. Borba za Azovstal je u dvojakom smislu simbolična, kaže Julia Fedosjuk. „Bez obzira kako će sve na kraju završiti, Ukrajina je već pobijedila, u moralnom smislu u svakom slučaju." Ona se jako nada da će Zapad nadvladati svoju bespomoćnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:00