LUKSUZNI BROD NA BUBNJU

Superjahta Putinova kuma zaplijenjena u Trogiru ide na dražbu: ‘Bit će prodana u ime ukrajinskog naroda‘

Bit će to prva takva prodaja u ime naroda Ukrajine otkako su vlade zapadnih zemalja nametnule sankcije stotinama oligarha

Jahta Royal Romance u vlasništvu Viktora Medvedčuka

 Cropix, Profimedia/

Superjahta vrijedna 200 milijuna dolara u vlasništvu Viktora Medvedčuka, sankcioniranog ruskog oligarha i prijatelja Vladimira Putina, bit će prodana na dražbi nakon što je početkom ove godine zaplijenjena u Hrvatskoj, piše Guardian.

Ukrajinska vlada priopćila je da je hrvatski sud presudio da se vlasništvo nad Medvedčukovom jahtom Royal Romance dugom 92,5 metara, ima prenijeti na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (Arma), koja je rekla da će ‘sačuvati ekonomsku vrijednost jahte tako što će je prodati na dražbi‘.

Bit će to prva takva prodaja u ime naroda Ukrajine otkako su vlade zapadnih zemalja nametnule sankcije stotinama oligarha nakon ruske invazije na Ukrajinu u veljači.

Medvedčuk (68), prokremaljski ukrajinski političar, uhićen je u Ukrajini u travnju i izručen Rusiji u razmjeni zarobljenika u rujnu. Često ga se naziva ‘tamnim princem‘ ukrajinske politike, a Putin je kum njegovoj kćeri Dariji.

Arma, poseban ogranak ukrajinske vlade zadužen za ‘pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom‘, rekla je da su njezini agenti stigli u Hrvatsku i ‘pregledali zaplijenjenu jahtu koja pripada članovima obitelji narodnog zastupnika i jednog od vođi političke snage zabranjene u Ukrajini‘.

‘Arma je tražila navedenu imovinu u okviru kaznenog postupka, a nakon uhićenja naknadno je došla do elitne imovine čiju će ekonomsku vrijednost sačuvati prodajom na dražbama‘, poručili su iz Arma-e.

image

Jahta Royal Romance

Ante Cizmic/Cropix

Hrvatska policija pretresla je jahtu prošlog mjeseca u ime FBI-ja, o čemu je pisao Jutarnji list. Sud u Splitu odobrio je nalog za pretres američkog ministarstva pravosuđa 15. studenoga i potvrdio da je pretres održan 19. studenog. Sudac Dinko Mešin rekao je da su u nalogu za pretres imenovani Medvedčuk i njegova supruga Oksana Marčenko u vezi s navodnim pranjem novca.

Superjahta Royal Romance, koju je izgradio nizozemski izvođač superjahti Feadship 2005. godine, ima kabine za 14 gostiju i prostor za 21 člana posade, kao i bazen širok 4 metra s ‘vodopadom koji teče preko krme‘.

U rujnu je superjahta od 72,5 metara zaplijenjena od ruskog oligarha pod sankcijama, Dmitrija Pumpjanskog, prodana na dražbi nepoznatom kupcu za 37,5 milijuna dolara, u prvoj prodaji te vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu.

Jahta, koja ima bazen, 3D kino dvoranu, teretanu, hidromasažnu kadu i potpuno opremljen spa - nije prodana za dobrobit ukrajinskog naroda već za američku investicijsku banku JP Morgan, koja je tvrdila da joj Pumpjanskj duguje 20,5 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:19