RAT U GAZI

Sunak poručio Netanyahuu: ‘Humanitarna stanka je neposredni prioritet‘

‘Mora se učiniti više‘ kako bi se ublažila ograničenja isporuke pomoći i osiguralo da humanitarne agencije mogu doći do civila

Pojas Gaze

 Mohammed Abed/Afp

Britanski premijer Rishi Sunak poručio je u četvrtak svojem izraelskog kolegi Benjaminu Netanyahuu da je hitni prioritet pregovorima doći do dogovora o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze, objavio je Downing Street.

Sunak koji je telefonski razgovarao s Netanyahuom ponovio je da bi "neposredni prioritet trebali biti pregovori o humanitarnoj pauzi kako bi se omogućilo sigurno oslobađanje talaca i olakšala isporuka mnogo više pomoći u Gazu, što bi dovelo do dugoročnijeg održivog primirja", pojasnio je glasnogovornik.

"Premijer je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo duboko zabrinuto zbog gubitka civilnih života u Gazi i potencijalno razornog humanitarnog utjecaja izraelskog vojnog upada u Rafah", prepuni grad u južnom dijelu Pojasa Gaze, dodao je.

Do ovog razgovora došlo je nakon što je Izrael u četvrtak izveo novi val smrtonosnih udara na južni dio ovog palestinskog teritorija.

"Mora se učiniti više" kako bi se ublažila ograničenja isporuke pomoći i osiguralo da UN-ove i humanitarne agencije mogu doći do civila u potrebi diljem Pojasa Gaze, dodao je Sunak u razgovoru.

Šef izraelske vlade obećao je u srijedu navečer "snažnu" operaciju u Rafahu nakon što se omogući civilnom stanovništvu da napusti ovaj grad.

Američki mediji su javili da je s izraelskim premijerom u četvrtak navečer razgovarao i američki predsjednik Joe Biden. Razgovor je trajao 40-tak minuta, ali Axios nije naveo nikakve njegove pojedinosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:30