APOKALIPSA U GRČKOJ

Šumski požar ‘guta‘ kuće blizu Atene, evakuirana dječja bolnica, vatrogasci na izmaku snaga

Bila je ovo teška noć, rekao je glasnogovornik vatrogasnog centra i dodao kako brzina vjetra premašuje 80 kilometara na sat

požar u Grčkoj

 Menelaos Myrillas/SOOC/SOOC via AFP

Šumski požar potaknut jakim vjetrom bijesni u planinskom području Pentelik blizu Atene u srijedu ujutro te guta kuće zbog čega su vlasti naredile evakuaciju najmanje devet područja i dječje bolnice.

Tri vatrogasca i devetero mještana zadobili su lakše ozljede i prebačeni su u bolnicu s poteškoćama s disanjem, izvijestila je državna televizija ERT.

Gusti oblaci dima zamračili su nebo nad Pentelikom gdje je izbio požar oko 14.30 u utorak, oko 27 kilometara sjeverno od središnjeg dijela Atene.

Zasad nema izvješća o žrtvama, rekli su vatrogasci.

U borbi s vatrenom stihijom na nekoliko požarišta sudjeluje oko 485 vatrogasaca i 120 vatrogasnih vozila. Petnaest helikoptera i zrakoplova izbacivalo je vodu na plamen, a operacije su zaustavljene po noći iz sigurnosnih razloga.

image

požar u Grčkoj

Menelaos Myrillas/SOOC/SOOC via AFP

"Bila je ovo teška noć", rekao je glasnogovornik vatrogasnog centra Jianis Artopios u televizijskom obraćanju te dodao da brzina vjetra premašuje 80 kilometara na sat.

"Zbog intenziteta i brzine vjetrova, vatra je po noći stalno mijenjala smjerove što je dodatno otežalo borbu s njom", dodao je.

Lokalne vlasti priopćile su da su u požaru izgorjele neke kuće u području Palinija.

Vlasti su naredile evakuaciju devet područja, uključujući Palini i Gerakas.

Jedna bolnica i Nacionalni opservatorij u Ateni iz opreza su evakuirani. Promet je zaustavljen na cestama koje vode prema Penteliju, a najmanje 600 stanovnika trebalo je pomoć policije da pronađu spas iz područja zahvaćenih požarom.

Predviđa se da će jak vjetar trajati do srijede poslijepodne.

Vatrogasci su rekli da 28 vatrogasaca iz Rumunjske pomaže lokalnim gasiteljima. Više od 200 vatrogasaca i opreme iz Bugarske, Francuske, Njemačke, Rumunjske, Norveške i Finske bit će u pripravnosti tijekom najtoplijih mjeseci u Grčkoj - srpnja i kolovoza.

Prošle godine šumski požari opustošili su oko 121.000 hektara šuma i grmlja u različitim dijelovima Grčke koja je doživjela najgori toplinski val u 30 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 09:43