MIROVNI PREGOVORI

Sukob se bliži kraju? Armenija i Azerbajdžan dogovorili da će sjesti za stol

Armenija i Azerbajdžan u srijedu su se dogovorili da će održati mirovne pregovore radi rješavanja napetosti oko teritorija Nagorno Karabaha

Rat u Karabahu/ilustracija

 Antoni Lallican

Armenija i Azerbajdžan u srijedu su se dogovorili da će održati mirovne pregovore radi rješavanja napetosti oko teritorija Nagorno Karabaha, s kojim graniče obje države, priopćio je ured armenskog premijera Nikole Pašinjana.

Pašinjanov ured objavio je priopćenje nakon što je u Bruxellesu razgovarao s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim.

Njih dvojica dogovorila su se da će do kraja travnja uspostaviti bilateralno povjerenstvo za razgraničenje zajedničke granice, stoji u priopćenju.

"Premijer Armenije i predsjednik Azerbajdžana uputili su svoje ministre vanjskih poslova da počnu pripreme za mirovne pregovore između dviju zemalja", stoji u priopćenju.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je prisustvovao sastanku u Bruxellesu.

image

Nikol Pašinjan, Charles Michel i Ilham Alijev

Francois Walschaerts/AFP

I Rusija i Sjedinjene Države izrazile su zabrinutost zbog nedavnih događaja.

Godine 2020. azerbajdžanske snage istjerale su etničke armenske snage s područja koje su kontrolirali od 1990-ih u Nagorno-Karabahu i oko njega prije nego što je Rusija posredovala u prekidu vatre.

Armenija je prošli mjesec izjavila da očekuje da će Rusija poduzeti mjere kako bi natjerala Azerbajdžan da povuče snage iz područja Nagorno-Karabaha pod kontrolom ruskih mirovnih snaga.

Azerbajdžan je rekao da je to područje njegov suvereni teritorij.

Pašinjanov ured također je priopćio kako su se dvije strane složile osnovati "bilateralno povjerenstvo za razgraničenje između Armenije i Azerbajdžana, koje će također biti ovlašteno baviti se pitanjima učvršćenja sigurnosti i stabilnosti duž granice". Druge detalje nisu objavili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:13