MINUTA ŠUTNJE ZA ŽRTVE

Šuica u Strasbourgu: ‘Napad na Ukrajinu je i napad na europske vrijednosti te naš način života‘

I sama je, kaže, proživjela rat u Hrvatskoj te razumije kroz što prolaze Ukrajinci te poručila da uz njih stoji svih 27 članica Unije

Dubravka Šuica

 Goran Mehkek/CROPIX

Minutom šutnje za žrtve ruske invazije na Ukrajinu otvorena je u petak u Strasbourgu četvrta plenarna sjednica Konferencija o budućnosti Europe na kojoj uz eurozastupnike, građane i predstavnike institucija EU-a sudjeluje i trideset građana Ukrajine.

"Putin je pokrenuo vojnu akciju protiv ukrajinskih građana koji su izrazili težnje za pridruživanje Europi. Mi to vidimo i kao napad na naše vrijednosti, naše težnje i naš način života", rekla je potpredsjenica komisije Dubravka Šuica otvarajući sjednicu.

Šuica je dodala kako je i sama proživjela rat u Hrvatskoj te razumije kroz što prolaze građane Ukrajine te poručila da uz njih stoji svih 27 članica Unije i sudionici Konferencije o budućnosti Europe.

Guy Verhofstadt, supredsjedatelj konferencije, ispred Europskog parlamenta podsjetio je na otvaranju sjednice kako je konferencija pokrenuta kako bi Europljani odredili svoju budućnost, no da je sad "dio Europe vraćen u prošlost".

"Kažem dio Europe jer Ukrajina to uistinu jest. Ne samo da je na europskom kontinentu, nego se i bori za europske vrijednosti" i "zaslužuje da joj se odmah da status kandidata", rekao je Verhofstadt.

Na plenarnoj sjednici Konferencije o budućnosti Europe koja se održava u petak i subotu u Strasbourgu sudjeluje 80 građana EU-a, predstavnici Vijeća, Komisije i Europskog parlamenta.

Na panelima u Dublinu i Maastrichtu održanima prošloga mjeseca doneseno je ukupno 88 preporuka o kojima će se govoriti u okviru pet tematskih cjelina: snažnije gospodarstvo, socijalna pravda i radna mjesta, digitalna transformacija, obrazovanje, kultura, mladi i sport, EU u svijetu i migracije.

Osim preporuka s panela, u obzir su uzete i preporuke s višejezične digitalne platforme Konferencije.

Predstavnici Ukrajine sudjelovat će u raspravi na temu "EU u svijetu". Preporuke, donesene prije same invazije na Ukrajinu 24. veljače, odnose se na stratešku autonomiju i tranziciju EU-a na obnovljive izvore energije, što je uslijed uvođenja sankcija Rusiji postalo i jedno od prioritetnih pitanja politike EU-a.

Konferenciju o budućnosti Europe pokrenuli su u proljeće 2021. Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a.

Ukupno 800 građana iz svih zemalja EU-a odabranih nasumično po geografskim, socioekonomskim i demografskim kriterijima kako bi odgovarali strukturi stanovništva Unije, trebalo bi na završetku Konferencije predložiti politike europskim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:39