VADIM DENISENKO

‘Suđenjem strancima Rusija podiže uloge u pregovorima. Koriste ih kao taoce da izvrše pritisak‘

Kijev je rekao da su borci pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i da podliježu zaštiti Ženevske konvencije

Sadun Brahim, Aiden Aslin i Shaun Pinner

 Twitter/

Rusija želi iskoristiti trojicu stranaca, zarobljenih dok su se borili za Ukrajinu i osuđenih na smrt, kao "taoce" da izvrši pritisak na Zapad oko mirovnih pregovora, rekao je u petak visoki ukrajinski dužnosnik.

Dvojici Britanaca i Marokancu izrečena je smrtna kazna u četvrtak na sudu u samoproglašenoj Narodnoj Republici Doneck (DPR) u istočnoj Ukrajini, izvijestile su ruske novinske agencije.

Izvedeni su pred sud nakon što je ukrajinski sud prošli mjesec osudio ruskog vojnika na doživotni zatvor zbog ubojstva nenaoružanog civila u Ukrajini.

Kijev je rekao da sudska presuda od četvrtka nema pravnu snagu, da su borci pripadnici ukrajinskih oružanih snaga i da podliježu zaštiti Ženevske konvencije.

Vadim Denisenko, savjetnik ministra unutarnjih poslova, rekao je u petak da će Ukrajina svoj stav o kazni koordinirati s Britanijom, SAD-om i Europskom unijom.

"Suđenje strancima podiže uloge u pregovaračkom procesu Ruske Federacije. Koriste ih kao taoce da izvrše pritisak na svijet oko pregovaračkog procesa", rekao je za nacionalnu televiziju.

Mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije su zamrznuti. Rusija optužuje Ukrajinu za blokiranje pregovora, a Kijev okrivljuje Moskvu.

U odvojenom pregovaračkom procesu, Turska vodi napore da se dogovori siguran prolaz za žitarice u ukrajinskim crnomorskim lukama koje je blokirala Rusija.

Dvojica Britanaca i Marokanac proglašeni su krivima za "plaćeničke aktivnosti i počinjenje djela u svrhu preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka" samoproglašene DPR.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:10