POTVRĐENA ODLUKA

Sud zabranio bivšoj novinarki da izazove Putina na predsjedničkim izborima: ‘U tom dokumentu su ‘brojne greške‘‘

Kao razloge su naveli "brojne greške" u dokumentima koje je predala u prilog svojoj kandidaturi

Ekaterina Duncova

Ruski Vrhovni sud potvrdio je odluku da se bivšoj televizijskoj novinarki i protivnici rata u Ukrajini zabrani sudjelovanje na predsjedničkim izborima u ožujku, rekla je u srijedu Ekaterina Duncova koja je htjela izazvati predsjednika Vladimira Putina.

Članovi središnjeg izbornog povjerenstva jednoglasno su odbacili kandidaturu Duncove, a kao razloge su naveli "brojne greške" u dokumentima koje je predala u prilog svojoj kandidaturi.

Duncova je potvrdila na svom Telegram kanalu da je Vrhovni sud odbio njezinu žalbu na odluku.

Rekla je da joj je sad u planu pokušati osnovati novu političku stranku za ljude koji žele "mir, slobodu i demokraciju". Smatra da je to privlačno desecima milijuna Rusa čiji glasovi, kako je rekla, nisu zastupljeni.

Duncova, koja nije baš poznata u Rusiji i, prema vlastitom priznanju, ima bazu podrške od tek tisuća ljudi u zemlji s preko 140 milijuna ljudi, ranije je rekla Reutersu da osjeća da je nepravedno diskvalificirana.

Središnje izborno povjerenstvo priopćilo je da se odluke tog tijela temelje isključivo na pravilima i da je posao članova osigurati da budući kandidati slijede ispravne procedure.

Aktualni predsjednik Vladimir Putin, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer već više od 20 godina i nema ozbiljne konkurencije, trebao bi s lakoćom osvojiti još jedan šestogodišnji mandat na izborima u ožujku.

Kremlj ukazuje na ankete koje 71-godišnjem Putinu daju podršku od otprilike 80 posto i tvrdi da većina Rusa podržava "specijalnu vojnu operaciju" Moskve u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:17