NEMA TOČKE OPTUŽNICE

Sud odlučio: Bivšem peruanskom predsjedniku ne može se suditi za prisilnu sterilizaciju tisuća žena

Procjenjuje se da je oko 270.000 žena bilo prisilno podvrgnuto podvezivanju jajnika radi sterilizacije

Alberto Fujimori

 Yoshikazu Tsuno/AFP

Bivšem peruanskom predsjedniku Albertu Fujimoriju, kojega je Čile izručio 2007., ne može se suditi za prisilnu sterilizaciju tisuća žena od 1996. do 2000. jer ta točka optužnice nije navedena u zahtjevu za izručenje, rekao je u petak peruanski sudac.

Fujimorija, koji je predsjedničku dužnost obnašao od 1999. do 2000., može se kazneno goniti po toj točki optužnice samo ako tako odluči čileanski Vrhovni sud jer je on 2007. odobrio izručenje bivšeg predsjednika države kojemu se u njegovoj domovini sudi za korupciju i za povredu ljudskih prava, dodao je.

Sudac ujedno mora odlučiti može li se bivšem predsjedniku, koji ima 83 godine i služi 25-godišnju zatvorsku kaznu, suditi na temelju 1.317 podnesenih tužba za prisilnu sterilizaciju, predmet otvoren 2002., zatim odbačen, pa ponovo otvaran nekoliko puta.

Procjenjuje se da je oko 270.000 žena, uglavnom domorotkinja koje nisu govorile španjolski, bilo prisilno podvrgnuto podvezivanju jajnika radi sterilizacije, u okviru nacionalnog Programa reproduktivnog zdravlja i planiranja obitelji koji je svojedobno provodio Fujimori.

Svrha programa bila je smanjiti stopu rađanja u Peruu kako bi se potaknuo gospodarski rast. Najmanje je 18 žena podleglo tijekom tih zahvata, pokazuju službeni podatci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 22:49