TABAK U ‘PRVOJ LINIJI‘

‘Stvari se ne razvijaju dobro po Ukrajince... A sad imaju i neočekivani problem s razornim ruskim oružjem‘

Situaciju na bojištu u Ukrajini za Jutarnji je komentirao vojni analitičar Igor Tabak

Ruske bombe; ukrajinski vojnici na fronti, Kim Jong-Un i Vladimir Putin

 Profimedia/Screenshot: Hanza Media/

- U proteklih mjesec dana bojište u Ukrajini je vrlo živo i došlo je do dosta promjena, nažalost, uglavnom u korist Rusije, govori na početku nove epizode podcasta Prva linija vojni analitičar s portala obris.org, Igor Tabak.

Osim na situaciju na bojištu s Tabakom smo se osvrnuli i na problem navođenih, jedrećih bombi koje ukrajinskim snagama zadaju velike probleme na prvoj liniji, na potrebu Ukrajine za većom količinom PZO sustava srednjeg i dugog dometa poput Patriota, ali i na posjet ruskog predsjednika Vladimira Putina Sjevernoj Koreji te posljedice suradnje Rusije s tim izoliranim režimom po rat u Ukrajini.


Video podcasta pogledajte ispod


- Ukrajincima je s jedne strane uspjelo zaustaviti, a možda čaki i preokrenuti ruski napredak na sjeveru Harkivske oblasti. Tu nije došlo do nekog daljnjeg prodora, ali pomaci su vrlo mali. Štoviše, čini se da je to bojište "pojelo" puno ukrajinskih rezervi, što u ljudstvu, što u materijalu koji je opet počeo stizati sa Zapada. S druge strane, cijeli ostatak bojišnice za ukrajinske snage osjetno je lošiji. Govorimo prvo o području uz prometnicu Kupjansk - Svatove, gdje su Rusi uzeli nekoliko sela. Sličan je pritisak bio oko ukrajinskog Siverska, oko okupiranog Bahmuta, a intenzivne borbe se i dalje vode kod Časiv Jara... Osim toga, navodno su Rusi kod Torecka još jednom iskoristili rotaciju ukrajinskih snaga i počeli neočekivano napredovati, tu se dogodio pomak od jedno četiri, pet kilometara. Treba vidjeti kako će se stvari tu dalje razvijati i hoće li to postati nova neuralgična točka. Ukratko, izgleda da je istočni dio bojišnice, što se tiče ukrajinskih snaga, dobio slabiju pomoć, govori Tabak i dodaje da se to vidi i na južnim dijelovima bojišta.

- Rusi održavaju ritam od osvajanja dva, tri sela tjedno. To traje već neko vrijeme i postaje dosta zabrinjavajuće, zaključuje.

Vodeće bombe

Pritom Ukrajince i dalje muče ruske vođene bombe na koje zasad nemaju pravog odgovora.

- Te vođene, planirajuće ili jedreće bombe postale su neočekivani problem. To su jeftina oružja, stare zrakoplovne bombe na koje se priključi set koji obuhvaća određena krila upravljive površine zbog kojih može "jedriti" ka određenom cilju, a dodaje se i satelitska navigacija. Taj sustav postao je neugodno precizan pa se nekoliko bombi može staviti u krugu od od 10 do 20 metara. Plus, to su teške bombe od 500 i 1500 kg, a čak su se pojavile i one od 3 tone. Razorna moć takvog naoružanja jako je velika i teško je utvrditi poziciju da izdrži više udara takvih bombi, objašnjava Tabak i dodaje da su tu, uz razaranje, problem i udarni valovi tih bombi.

- To je sredstvo koje može raščistiti bojišnicu, a koje se može riješiti samo sredstvima za borbu protiv aviona koji takve bombe otpuštaju. A to su rijetki i skupi sustavi srednjeg i dugog dometa koji su k tome primarna meta kad se nađu bliže bojišnici. Njihov gubitak Ukrajina si teško može priuštiti, kaže naš sugovornik.

Zapad Ukrajini ipak šalje PZO sustave tog tipa, poput američkog Patriota (Kijev već ima dvije do tri baterije, SAD je obećao još jednu, Njemačka jednu, Nizozemska je navodno složila cijeli sustav od komponenti nabavljenih s raznih strana, a priča se da bi jednu bateriju mogla donirati i Rumunjska) ili europskog sustava SAMP-T (Ukrajina zasad ima jednu bateriju, još jedna bi mogla stići uskoro).

- Ukrajina već ima šarolik arsenal protuzračne obrane, od istočnih, zapadnih i kombiniranih istočno-zapadnih sustava. To se pokušava ujediniti u jednu koherentnu cjelinu pomoću novih komunikacijskih sustava, a treba imati na umu i veliku razliku u njihovoj namjeni. S dronovima donekle Ukrajinci izlaze na kraj, mogu se nositi i s krstarećim projektilima, ali problem su im projektili u balističkim putanjama - dakle njih muči proturaketna obrana. Ali sustava za sve to ni blizu nema dovoljno, pogotovo za ogroman prostor Ukrajine. Sve što se dosad dobilo prvo bi se rasporedilo oko Kijeva, ponešto oko Odese i nekih gradova oko Dnjepra i tek onda iz tih "citadela" se dio opreme šalje bliže bojišnici. No, tu se onda bilježe i gubici takve opreme, ističe Tabak.

Patriot i još Patriota

Prema njemu, Ukrajini treba minimalno 7 baterija Patriota, a idealan broj bio bi između 20 i 25.

- Imajte na umu i da ruski napadi nisu jednolični, nego oni miješaju dronove s krstarećim i balističkim projektilima ne bi li tako lakše ostvarili svoje ciljeve. To je ogroman posao za PZO koja em mora djelovati, em stalno mijenjati pozicije kako bi se štitili sami sustavi. To je jako komplicirana pozicija u kojoj će Ukrajina bez veće pomoći Zapada teže izaći na zelenu granu.

Na samom kraju osvrnuli smo se i na posjet Putina Sjevernoj Koreji, s naglaskom na potencijalne posljedice dublje suradnje dvije države po rat u Ukrajini.

- Doček koji je Putin dobio više pokazuje očekivanja domaćina, nego samu radost ruskog predsjednika kao posjetitelja. Pazite, on više ne dolazi kao netko koga trebaju, nego kako netko tko traži stvari, tko želi osigurati nastavak isporuke vojnih sredstava. Sjeverna Koreja je sad u poziciji da od Rusije u zamjenu za oružje koje Moskva treba može tražiti stvari poput hrane, goriva, ali i pojedinih dijelova vojne tehnologije koji im desetljećima nisu bili dostupni. To utažuje davne Kimove želje, ali s druge strane stvara ogromnu nelagodu u Južnoj Koreji. Seul se dosad trudio biti neutralan što se tiče Ukrajine, slala se uglavnom nevojna pomoć. No, ako bi Sjeverna Koreja počela jačati, Južna Koreja i Japan mogli bi početi pomagati Ukrajinu kako bi se na neki način osvetili Rusiji, kaže Tabak.


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 08:43