VELIKA OPASNOST

STVARA SE DRUGA ISLAMSKA DRŽAVA Radikalni islamisti već su okupirali teritorij velik poput Hrvatske

 AFP PHOTO / AFP PHOTO

U svega nekoliko mjeseci mala nigerijska teroristička skupina Boko Haram izrasla je u pravu 'državu u državi'. Islamisti su okupirali 52.000 kvadratnih kilometara nigerijskog teritorija na kojem provode svoju strahovladu, po uzoru na Islamsku državu u Siriji i Iraku.

Prošli su tjedan militanti osvojili Bagu, grad na sjeveroistoku Nigerije, na obalama Čadskog jezera. Pritom su navodno ubili više od 2.000 civila, dok nigerijske vlasti tvrde da je u napadu stradalo 'samo' 150 žitelja Bage.

Militanti trenutno kontroliraju 11 jedinica lokalne samouprave u kojima živi više od 1,7 milijuna stanovnika. Područje pod njihovom kontrolom prostire se od planina Mandara na istoku do Čadskog jezera na sjeveru, te rijeke Yedseram na zapadu.

Čini se kako Boko Haram kopira pristup Islamske države u stvaranju kalifata. 'Riječ je o čistom plagijatu', tvrdi Andrew Pockok, britanski izaslanik za Nigeriju.

'Smatraju da mogu napraviti isto ono što su militanti napravili u Iraku i Siriji.'

Pollock smatra kako nigerijski militanti žele da ih njihove 'kolege' s Bliskog istoka smatraju 'punopravnim džihadistima'.

'Treba im mjesto gdje će smjestiti svoje baze, treba im prostor za čuvanje zaliha, opreme i zarobljenika. To znači da pod svoju kontrolu moraju staviti okupirana područja.'

Boko Haram se zadnjih tjedana odvažio i započeo pohode u Čad i Kamerun. No, kamerunska vojska s uspjehom je odbila prve takve pokušaje širenja kalifata na susjednu državu.

Procjene govore kako su militanti u Nigeriji lani ubili više od 10.000 osoba, a dodatnih milijun primorali su na izbjeglištvo.

Samo je prošli tjedan, nakon napada na Bagu, više od 11.000 Nigerijaca izbjeglo u susjedni Čad, piše The Telegraph .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:42