SUHI BOŽIĆ

‘Stvar je ozbiljna‘: Norveška na četiri tjedna zabranjuje točenje alkohola, postrožene i druge mjere

Preporuča se svima koji mogu da rade od kuće, proširena je obaveza nošenja maski, vlada preporuča da se otkažu veliki sportski događaji

Oslo, Norveška

 Odd Andersen/AFP

Na četiri tjedna Norveška je zabranila točenje alkohola u kafićima, restoranima i hotelima, u strahu od brzog širenja omikrona.

"Stvar je ozbiljna", upozorio je premijer Jonas Gahr Støre u ponedjeljak navečer. Mjera stupa na snagu u noći na srijedu, kao i niz drugih mjera, s obzirom da stručnjaci predviđaju da će nova, puno zaraznija varijanta koronavirusa uskoro biti dominatna u zemlji, pa se očekuje u roku od tri tjedna 90.000 do 300.000 zaraženih dnevno, što bolnice ne bi mogle podnijeti. Preporuča se svima koji to mogu da rade od kuće, proširena je obaveza nošenja maski, vlada preporuča da se otkažu veliki sportski događaji. U ponedjeljak je u toj zemlji potvrđeno 958 slučajeva zaraze omikronom. Norveška ima 5,4 milijuna stanovnika.

Norveška je u ponedjeljak imala 4.864 novozaraženih (i niti jedan smrtni slučaj), Hrvatska 453 novozaraženih i 47 mrtvih. Dosad je od korone umrlo 11.666 ljudi u Hrvatskoj, a u Norveškoj 1136.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:24