U ZNAK PROTESTA

Studenti napustili predavanje Hillary Clinton: ‘Dosta više tog kolonijalizma i apartheida!‘

Dekanica je razgovarala sa studentima i izrazila im potporu, a Clinton je tad već bila otišla sa Sveučilišta Columbia

Hillary Clinton

 Mandel Ngan/AFP

Oko 30 studenata u srijedu je demonstrativno napustilo predavanje o vanjskoj politici koje je na Sveučilištu Columbia držala bivša državna tajnica i senatorica Hillary Clinton.

Prema pisanju The Guardiana, bio je to znak protesta zbog navodne uloge spomenutog sveučilišta u "sramoćenju" propalestinskih prosvjednika. Podsjetimo, prošloga tjedna fotografije studenata koji su potpisali deklaraciju okrivljujući Izrael za napade Hamasa 7. listopada osvanule su na videoekranima na kamionima parkiranima u blizini sveučilišnog kampusa. Kraj njih je pisalo "Najveći antisemiti Columbije". Fotografije su, prema riječima studenata, "skinute sa sigurnog i privatnog studentskog portala na Columbia‘s School of International and Public Affairs (Sipa)".

Oni koji su napustili Clintoničino predavanje zahtijevali su "trenutnu pravnu podršku za prokazane studente". U predvorju Sveučilišta pridružilo im se još nekoliko desetaka drugih prosvjednika.

Dekanica Keren Yarhi-Milo razgovarala je sa studentima koji su protestirali i izrazila im potporu, rekao je glasnogovornik Sveučilišta. Hillary Clinton, koja je nakon Hamasova napada zauzela snažan proizraelski stav, tad je već bila otišla, dodao je.

Bivša predsjednička kandidatkinja prošloga tjedna, tijekom rasprave na Rice University’s Baker Institutu, osudila je one koji pozivaju na primirje tvrdeći kako "ne razumiju Hamas".

Propalestinski studenti, čija su lica prikazana na ekranima u blizini kampusa, potpisali su deklaraciju potpore "palestinskom otporu protiv više od 75 godina izraelskog kolonijalizma i apartheida".

- Odgovornost za rat i žrtve nedvojbeno leži na izraelskoj ekstremističkoj vladi - izjavili su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:54