VELIKI PREVARANT

STRUČNJAK ZA PLJAČKU PREDAJE NA FAKSU Zamračio milijardu dolara pa se zaposlio kao profesor

 Screenshot

CHICAGO - Jedini bankar koji je do sada osuđen zbog prodaje vrijednosnih papira vezanih uz problematične hipotekarne kredite, predavat će u sljedećem semestru na ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Chicagu.

Riječ je o Fabriceu Tourreu, 34-godišnjem bivšem zaposleniku Goldman Sachsa, koji je odlučio dokazati nevinost na sudu. No, prošlog kolovoza proglašen je krivim po šest točki optužnice za prijevare jer je 2007. godine velikim institucionalnim ulagačima, poput investicijskih ili mirovinskih fondova, prodao milijardu dolara vrijednosnih papira izvedenih iz hipotekarnih kredita.

No, presuda nije još pravomoćna jer se Tourre žalio.

Njegov poslodavac, Goldman Sachs, vodeća svjetska investicijska banka, nagodila se s američkom Komisijom za vrijednosne papire te su pristali platiti novčanu kaznu od 550 millijuna dolara.

U međuvremenu, Tourre se vratio učenju. S pariškom diplomom matematičara Tourre je stekao magisterij na uglednom Sveučilištu Stanford, da bi se sada posvetio doktoratu na Sveučilištu u Chicagu. U sljedećem semestru ondje će predavati interaktivni kolegij (kombinacija predavanja i diskusije) pod nazivom 'Elementi ekonomske analize'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 03:27