POSTAJE OZBILJNO

Stručnjak za Moskvu: ‘Kremlj gura priču o nuklearnom oružju. I nisu jedini u Rusiji...‘

‘Ruski pristup nuklearnom oružju evoluirao je od početka invazije i to ne na utješan način‘

Vladimir Putin i RS-28 Sarmat

 Profimedia/

Dok Zapad strahuje od eskalacije sukoba u Ukrajina koja bi dovela do nuklearne kataklizme, ruski čelnici od početka sveobuhvatne invazije sve više se oslanjanju na nuklearni arsenal u strateškom planiranju.

"Ruski pristup nuklearnom oružju evoluirao je od početka invazije i to ne na utješan način", piše za Foreign Affairs stručnjak za rusku sigurnosnu politiku i profesor izraelskog Sveučilišta Reichman Dmitrij Adamski.

Adamski tvrdi kako je rat "dodatno nuklearizirao stratešku misao ruskog establišmenta" i istodobno "normalizirao nuklearno oružje u svijesti javnosti".

Ruski obrambeni establišment navodno razvija novi koncept pod nazivom "operacija snaga strateškog odvraćanja". Rusija će navodno uspostaviti novu organizaciju koja će provoditi planiranje, izvršenje i procjenu operacija odvraćanja. Prema teoriji odvraćanja, prijetnje nuklearnim oružjem sprječavaju suprotnu stranu na upotrebu tog istog oružja.

Dok su zapadni dužnosnici i komentatori uvelike odbacivali česte nuklearne prijetnje Vladimira Putina i njegovih saveznika, Adamski sugerira da su te prijetnje pomogle promijeniti perspektivu u Rusiji te da za mnoge nuklearni napad više nije "nezamisliva opcija".

"Ova ratoborna nuklearna retorika koja se ponavlja - službena i neslužbena - donekle je nagrizla nuklearni tabu, pa makar i nenamjerno", smatra Adamski.

U posljednjih godinu i pol dana, ruska vojska ojačala je ulogu svog nuklearnog arsenala i udvostručila svoju stratešku konceptualizaciju odvraćanja, što je ruski eufemizam za nuklearna i nenuklearna sredstva prisile.

"Razmjeri i izvori javne erozije nuklearnog tabua nisu jasni. One mogu biti prirodan odraz ratne radikalizacije i opće percepcije rata u egzistencijalno-mesijanskom smislu. Alternativno, ovu nuklearnu normalizaciju možda je odobrio Kremlj kao pokušaj jačanja zveckanja oružjem i vraćanja reputacije Moskve, pogotovo jer je Kremlj sve više uznemiren tendencijom Zapada da odbaci nuklearne signale", dodaje stručnjak za rusku sigurnosnu politiku.

Adamski zaključuje da bi ovi promjenjivi stavovi mogli imati presudan utjecaj na radnje operatera nuklearnog oružja, za koje bi se inače pretpostavljalo da će odbiti izvršiti naredbe ako im njihovi nadređeni zapovjede da pokrenu nuklearni napad.

"Nova nuklearna normala u Rusiji vjerojatno će povećati poslušnost operatera kao odgovor na eskalirajuće nuklearne naredbe ruskog vodstva. A ako Rusija doživi civilno-vojnu nestabilnost, šanse za neodobrenu upotrebu mogle bi porasti", zaključuje profesor Adamski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 18:38