PORUKA NA CRNOJ PLOČI

Stručnjaci žele sačuvati Huov tekst na Tibetu

Da bi spasili poruku svog predsjednika, treba osigurati specijalan, hermetički zatvoren spremnik koji će biti pogodan za ploču

PEKING - Najbolji kineski stručnjaci čine sve kako bi uspjeli trajno sačuvati poruku koju je kredom ispisao kineski predsjednik Hu Jintao prilikom nedavnog posjeta školi u koju su smještena preživjela djeca iz razornog potresa u tibetskoj regiji Yushu.

Kako javljaju lokalni mediji, crna ploča na kojoj je Hu Jintao ispisao 12 kineskih znakova skinuta je i premještena u lokalni muzej.

- Biti će novih škola! Bit će novih domova! - piše na ploči koja je Kinezima očito vrlo važna (pitanje je koliko je pak važna samim Tibetancima). Djeca koja su preživjela potres, u kojem je smrtno stradalo više od 2000 stanovnika, s kineskim su predsjednikom glasno iščitavala poruke s ploče. Kako bi bili sigurni da će uspjeti konzervirati školski uradak svog predsjednika Kinezi su angažirali najbolje stručnjake.

- Kako bismo zauvijek sačuvali znakove potrebno je provesti niz eksperimenata, osigurati brojne tehničke uvjete i dizajnirati specijalan hermetički zatvoren spremnik koji će biti prikladan za ploču - kazao je jedan od najvećih kineskih stručnjaka, profesor Li Yuhu koji radi za konzervaciji. ( Reuters)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:39