NOVA VARIJANTA VIRUSA

Stručnjaci tvrde kako je superzarazni "kraken" vjerojatno već stigao u Srbiju

Srbija je, prema posljednjem epidemiološkom izvješću od utorka, imala 1.162 novozaražena koronom unutar 24 sata, te šest umrlih

Ilustracija

 Arun Sankar/Afp

Srbijanski epidemiolozi i virusolozi upozorili su u srijedu da bi idućih dana analize krvi koje su u tijeku mogle pokazati da je i u Srbiju stigao "kraken", najzaraznija varijanta koronavirusa.

"Kraken" se, po njihovoj ocjeni, vjerojatno već i pojavio u Srbiji, a virusologinja s Medicinskog fakulteta beogradskog sveučilišta Aleksandra Knežević izjavila je za portal Nova.rs kako se očekuje da u narednim danima analize novih uzoraka krvi to i službeno potvrde.

Knežević je ocijenila da građanima dostupna bivalentna cjepiva nude izvjestan stupanj zaštite i od "krakena".

Ona je sugerirala da bi dvovalentno cjepivo ponajprije trebali primiti pacijenti s oslabljenim imunitetom i starije osobe.

Epidemiolog Zoran Radovanović naveo je procjene da će "kraken" u Srbiji postati dominantan idućih tjedana, poglavito u veljači.

Radovanović je upozorio da se broj zaraženih "krakenom" udvostručuje za osam dana, pa otud i procjene o "piku" u veljači.

On je naglasio da se "ne očekuju dramatične situacije" jer su skoro svi građani ili cijepljeni ili su preboljeli covid.

Radovanović je istaknuo da "kraken" ne izaziva težu kliničku sliku, čak ni kod onih koji su najosjetljiviji, ali da su u riziku od zaraze osobe koje nisu preboljele covid u posljednjih šest meseci ili nisu primili cjepivo.

Oni koji su dobili dvovalentno cjepivo mogu biti "relativno mirni", poručio je Radovanović.

Srbija je, prema posljednjem epidemiološkom izvješću od utorka, imala 1.162 novozaražena koronom unutar 24 sata, te šest umrlih.

Dosad su, prema službenim podacima, registrirana ukupno 17.574 smrtna ishoda covida 19 od početka pandemije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:53