VOJNA ANALIZA

Stručnjaci sa Zapada: ‘Vidi se jedna velika promjena u ruskoj vojsci, ali glavni problem ostaje isti‘

Čak do kraja godine očekuje se, piše BBC, da će Zapad slati svoju vojnu opremu Ukrajini

Vojnik u Mariupolju

 Ilya Pitalev/AFP

Zapadni dužnosnici ističu kako vide znakove ruskog suočavanja s problemima koji ih prate od početka invazije na Ukrajinu. Činjenica da pokušavaju napredovati duž cijele linije fronte otkriva da je kontrola nad vojskom mnogo bolja nego u prvim danima agresije.

No, ruski konvoji i dalje se kreću cestama koje nisu zaštićene od napada. Ukrajinske snage stoga ih i dalje mogu napadati i to vrlo pametno i učinkovito, piše BBC.

Neke od komunikacijskih linija posve su zahtjevne, naročito one najduže koje vode južno od Harkiva, no zapadni dužnosnici vjeruju kako je ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje u mogućnosti pobijediti, no nijedna od predviđenih mogućnosti neće se dogoditi u kratkom periodu.

Čak do kraja godine očekuje se, piše BBC, da će Zapad slati svoju vojnu opremu Ukrajini.

U najgorem slučaju, Rusi će se ponvono okrenuti starim vojnim ciljevima poput Kijeva i Odese. Navodi se kako Rusi imaju brojčanu nadmoć, na jednog ukrajinskog vojnika dolaze čak tri Rusa, no mnogo toga ovisi o tomu kako će ih Moskva koristiti te koliko će vojne opreme ukrajinskim braniteljima poslati Zapad.

Samo u Mariupolju Rusija još ima velike postrojbe, između pet i deset tisuća vojnika. No, odsijecanje Mariupolja od ostatka Ukrajine neće biti jednostavan zadatak. Navodi se kako je Moskva u posljednje vrijeme smanjila upotrebu dalekometnih projektila, što navodi na probleme s opskrbom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:59