PLUĆA SVIJETA

Stroga politika sječe šuma u Amazoniji dala je rezultate: Nakon odlaska Bolsonara palo je za 34%

Lula je preuzeo dužnost u siječnju obećavši da će prekinuti krčenje šuma do 2030.

Sječa šuma u Amazoniji

 Juancho Torres/Anadolu Agency Via Afp

Krčenje šuma u brazilskoj Amazoniji palo je za 34 posto u prvoj polovici 2023., pokazali su preliminarni vladini podaci u četvrtak, dosegnuvši najnižu razinu u četiri godine jer je predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pokrenuo strožu politiku zaštite okoliša.

Podaci koje je izradila brazilska nacionalna agencija za istraživanje svemira INPE pokazuju da je u regiji u pola godine iskrčeno 2649 četvornih kilometara, što je najmanje od 2019.

Ipak, to je područje više od tri puta veće od New Yorka, što naglašava izazov s kojim se Lula suočava kako bi u potpunosti eliminirao krčenje šuma.

"To je vrlo pozitivno, ali i dalje imamo vrlo visoku razinu krčenja šuma", rekao je Daniel Silva, analitičar neprofitne organizacije WWF-Brasil.

Lula je preuzeo dužnost u siječnju obećavši da će prekinuti krčenje šuma do 2030., nakon naglog uništavanja pod njegovim prethodnikom Jairom Bolsonarom koji je smanjio napore za zaštitu okoliša.

Bivši čelnik krajnje desnice pozvao je na više poljoprivrede i rudarstva na zaštićenim zemljištima, rekavši da će to izvući regiju iz siromaštva.

image

Obala tijeke Jatunyacu u Ekvadoru

Armando Prado/Afp

Ministrica okoliša Marina Silva izjavila je na brifingu za novinare da je pad krčenja šuma izravna posljedica toga što je Lulina vlada brzo povećala resurse za provedbu zaštite okoliša.

"Ulažemo sve napore kako bismo osigurali da je (naš plan protiv deforestacije) već u punom zamahu. Ovo je rezultat naših hitnih napora", rekla je Silva.

Samo u lipnju satelitski podaci INPE-a pokazali su da je krčenje šuma ukupno iznosilo 663 četvorna kilometra, što je pad od 41 posto u odnosu na isti mjesec prije godinu dana.

Ostaje nejasno hoće li godišnja sječa šuma pokazivati pad, budući da je godišnji vrhunac krčenja šuma i požara od srpnja do rujna pred nama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:36