SNIMILI VIDEO

Stravično priznanje Wagnerovih monstruma: ‘Ubio sam 5-godišnjakinju ovom rukom, znate li kako je glasila naredba?‘

Dvojica robijaša koje je regrutirala grupa Wagner opisala je čudovišne zločine koje su činili, kažu da su naređenja dolazila od Prigožina

Intervju s ubojicama grupe Wagner

 Screenshot/Twitter

Ruski osuđenici koje je regrutirala zloglasna privatna vojna tvrtka Wagner Jevgenija Prigožina, koji su u rat poslani iz ruskih kažnjeničkih kolonija, priznali su ubojstva ukrajinske djece u Bahmutu i Soledaru. Dvojica ubojica skupine Wagner govorili su za Gulagu.net, rusku organizaciju i internetsku stranicu za ljudska prava posvećenu borbi protiv korupcije i mučenja, kako prenosi Ukrainska Pravda, a snimka se potom proširila društvenim mrežama.

Radi se o svjedočenju dvojice bivših zapovjednika postrojbi grupe Wagner, koji su regrutirani da se pridruže plaćenicima šefa ruske vojne tvrtke iz ruskih kolonija.

Riječ je o, kako navodi Ukrainska Pravda, Azamatu Uldarovu, bivšem osuđeniku koji je kaznu služio Popravno-radnoj kolonije broj 13 ruskog Ureda Federalne zatvorske službe iz Saratovske oblasti - koji je pomilovan ukazom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina od 23. kolovoza 2022. godine - te Alekseju Savičevu, bivšem zatvoreniku u Popravno-radnoj koloniji broj 1 iz Voronješke oblasti, koji je pomilovan Putinovim dekretom od 2. rujna prošle godine. Obojica se trenutačno nalaze u Rusiji.

Oni su, kako se navodi, tijekom tjedna svjedočili putem video i audio veze te u intervjuu otkrili Vladimiru Osečkinu, osnivaču Gulagu.net, detalje strijeljanja više od 20 ukrajinske djece i tinejdžera, dizanja u zrak jame s više od 50 ranjenih zarobljenika i onih koji su odlučili prekinuti s borbom i odbili izvršiti naredbu o ubijanju Ukrajinaca, ‘čišćenja‘ stambenih zgrada i ubijanja svih zataknutih, uključujući i djecu.

Jedan od Wagnerovaca priznao je da je "upucao 5-godišnju djevojčicu u glavu" kada su ušli u Soledar i Bahmut. "Ona je vrištala, ona je malo dijete, razumijete. Upucao sam 5 ili 6-godišnju djevojčicu u glavu", rekao je.

Uldarov također navodi da je ‘očistio‘ podrum u kojem je bilo 300 do 400 civila, od kojih je bilo 40-ak djece. Prema njegovim riječima, radilo se o zgradi od 9 katova. Dodao je da "nije imao izbora" te da je dobio nalog da se svih riješi.

‘Naredba je bila da pobijemo sve i to smo učinili‘

"Izvršio sam naredbu ovom rukom, ubio sam djecu. Razumijete, po naredbi. Činjenica je da smo mi... dobili smo naredbu da sve istrijebimo i pobijemo... Išli smo i pobili sve - žene, muškarce, umirovljenike i djecu, konkretno i tu malu, petogodišnjake".

Prema navodima Wagnerovih robijaša, zapovijed za čišćenje Bahmuta stigla je od Prigožina. Naredio je, kako se navodi, da se nikoga ne štedi - ni starce ni djecu, nego da ih sve pobiju. U Soledaru je, kaže Uldarov, bilo još gore. To se, kako navodi, dogodilo u ožujku ove godine.

"Stanovnici su mirno izlazili van. A naredba je bila: Sve od 15 i više godina - strijeljajte sve odjednom. Strijeljane su 20 do 24 osobe, od toga deset 15-godišnjaka i 17-godišnjaka, starijih tinejdžera", rekao je, pak, Savičev.

Upitan koliko su nenaoružanih civila ubili u veljači ove godine, Savičev je odgovorio da je 15-godišnje Ukrajince “teško nazvati civilima”.

Oba bivša zapovjednika Wagnerovih postrojbi također su izjavila da je Prigožin osobno izdavao zločinačke naredbe pogubljenja ljudi, odobravajući terorističke metode i brutalnost.

Jedan od njih također je ispričao da su se jednom prilikom pripadnici plaćeničke skupine napili i zarobili 15 ‘kadirovaca‘ (boraca čečenskog vođe Ramzana Kadirova, op.a.) jer se nisu htjeli boriti. Savičev je rekao da se borcima Wagnera prijeti smrću ako razgovaraju s novinarima.

‘Prigožin je užasna osoba, ali vratio bih se u borbu‘

Uldarov navodi da pripadnici grupe Wagner ne uzimaju zarobljenike te vježbaju ubijanje ukrajinskih vojnika: "Uglavnom nožem. Režemo grkljan. To snimamo. Kad je Prigožin rekao ‘malj‘, uzeli smo malj i ubili (čovjeka) maljem. To je njegova metoda. On je užasna osoba", rekao je.

Također je izjavio da se želi vratiti na front i nastaviti borbu. Nijedan od dvojice Wagnerovaca nije rekao da se kaje za svoje zločine počinjene u Ukrajini. Također, Uldarov je na snimci cijelo vrijeme pijan.

Cijela video snimka koju je snimio Gulagu.net, navodi Ukrainska Pravda, traje 77 minuta, no na društvenim mrežama su se pojavili kraći video isječci. Na Twitteru se pojavio isječak koji je objavio savjetnik ministra unutarnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko.

Inače, zahvaljujući organizaciji Gulagu.net, rusko vojno osoblje i pripadnici snaga sigurnosti koji su se "pokajali" napustili su teritorij Rusije. Kasnije se pokazalo da je jedan od njih bivši padobranac Pavel Filatjev, umiješan u ratne zločine u Ukrajini, koji je svoja svjedočanstva otkrio zapadnim medijima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 21:30