NAJJAČA OLUJA U POVIJESTI

STRAVIČNA SVJEDOČANSTVA ŽRTAVA SUPERTAJFUNA 'Izgubila sam 30 članova obitelji'

Nestalo 30 članova jedne obitelji. Njihova lica gledaju sa starih fotografija, glasovi tonu u zaborav. Daisy Nemeth iz Hong Konga traži 30 svojih rođaka nakon što je tajfun Haiyan, najjača oluja u povijesti, uništio njihov grad Tacoblan na Filipinima. Daisy kao većina stanovnika Filipina isprva nije puno brinula. Obitelj je živjela na okupu i bili su u kontaktu. Očekivala je da će je u petak nakon udara tajfuna početi zvati i javljati da su na sigurnom. Ali poziva nije bilo.

Do danas je otkrila da je 30 članova njezine obitelji nestalo. “Nema moga ujaka, maminog brata. Nestala su sva njegova djeca, žena, svi. Nema mi sestrične ni njezino šestero djece, imaju od 9 do 19 godina, nestalo mi je još mnogo, mnogo rođaka” ispričala je Daisy reporterima CNN-a. “Nestali su i oni s kojima sam bila najbliskija.” Išla bi ih sama tražiti bez razmišljanja, da nije u šestom mjesecu trudnoće, a već ima male blizance. I da ode na Filipine ne bi imala gdje biti.

Daisiny rođaci koji žive u Danskoj pokušavaju angažirati nekoga na Filipinima da ode u Tacoblan i traži njihove rođake ali nitko neće ni za novac. “To mi samo govori kakav je tamo užas” kaže Daisy “Na Filipinima inače možete kupiti sve i svakoga. Mrzim što to moram reći ali tako je. Pa ako ih nitko ne želi ići tražiti ni ako platimo...”

Daisyn ujak Rogelio Tan ima 68 godina i pati od mentalnog poremećaja, boji se da se on ne može sam brinuti za sebe, teško donosi ikakve razumne odluke “ne znam što će ako s njim nisu njegova djeca da mu govore što da napravi”.

Pokušava nešto doznati pretražujući Facebook jer je objavljeno puno popisa s imenima preživjelih, ljudi šalju fotografije svojih rođaka u nadi da će ih netko prepoznati i javiti gdje su. Jedna od najvećih takvih grupa “Tacoblan (and nearby Waray Towns) Yolanda Update” ima 17.000 članova koji razmjenjuju poruke na mješavini engleskog i Tagaloga, lokalnog jezika. Među porukama je i puno svjedočanstava preživjelih:”

Hvala ti gospode Isuse Kriste...upravo me nazvala majka, svi su na okupu i na sigurnom...preživjeli su samo na vodi iz našeg bunara, ništa nisu jeli četiri dana...hodali su 6 sati do vijećnice u Tacoblanu da nam se jave...sad idu na aerodrom i avion će ih s mojim rođacima prebaciti u Cebu” piše William Sherwin Ay-Ay.

Daisy Nemeth nada se da će moći ispričati sličnu priču ali dosad nije doznala apsolutno ništa pa sve više strahuje da joj je cijela obitelj nestala bez traga. “Pregledala sam sve fotografije i dalje češljam ali nisam našla čak nijednog susjeda. Prema nekim Facebook grupama, područja u kojemu je živio moj ujak više nema.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2024 23:02