UBOJITA OLUJA

Strašne posljedice ciklona Gabrielle na Novom Zelandu: Najmanje sedmero mrtvih i 10.000 raseljenih

Gabrielle je odsjekla čitave gradove, odnijela farme, mostove i stoku te potopila kuće, zarobivši ljude na krovovima

Ciklon Gabrielle uzrokovao je ogromnu štetu na Novom Zelandu

 Str/AFP

U ciklonu Gabrielle koji je teško pogodio Novi Zeland poginulo je najmanje sedmero ljudi, a 10.000 ih je raseljeno nakon najveće oluje u toj zemlji posljednjih desetljeća.

Gabrielle, koja je u nedjelju pogodila Novi Zeland prije nego što se probila niz istočnu obalu Sjevernog otoka, odsjekla je čitave gradove, odnijela farme, mostove i stoku te potopila kuće, zarobivši ljude na krovovima.

Broj mrtvih porastao je tijekom noći u petak, nakon što je u bolnici preminuo drugi dobrovoljni vatrogasac, Craig Stevens, kojega je zahvatilo klizište u blizini Aucklanda početkom tjedna.

Vlasti upozoravaju da se moraju pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva.

image

Ciklon Gabrielle uzrokovao je ogromnu štetu na Novom Zelandu

Str/AFP

Komunikacija i pristup brojnim područjima i dalje su otežani, a poduzimaju se nadzorni letovi kako bi se ispitala šteta i identificirali oni koji bi mogli biti izolirani.

Konvoji kamiona koji prevoze hranu, vodu, lijekove i gorivo kreću se u udaljena područja, a obrambene snage koriste brodove za prijevoz potrebnih stvari u područja istočne obale.

Kiri Allan, ministrica regionalnog razvoja koja također živi u jednom od najteže pogođenih područja, rekla je za 1News da su supermarketi sad bolje opskrbljeni, da su zalihe stizale do nekih od najizoliranijih zajednica, a da se telefonska mreža vraća u malim područjima.

"Pred nama su veliki infrastrukturni izazovi. Nakon što prođemo kroz ovaj trenutni odgovor, dobit ćemo veliki danak u smislu troškova i onoga što trebamo učiniti", rekla je.

I dok timovi za potragu i spašavanje i dalje djeluju, vrijeme se u petak počelo popravljati. Meteorološka služba MetService izvijestila je da više nemaju nikakva vremenska upozorenja na Novom Zelandu i da se predviđa sunčano vrijeme za većinu Sjevernog otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 19:15