IZMJENA ZAKONA

Stranke u Mostaru blize dogovoru za održavanje izbora nakon 10 godina

Mostar
 Branimir Boban / CROPIX

Predstavnici devet političkih stranaka iz Mostara postigle su u četvrtak dogovor o provedbi dijela presude Ustavnoga suda BiH vezano uz izborni zakon te zemlje koji je osporen 2010. godine za ovo hercegovačko središte, a čija bi izmjena trebala poslužiti da se u tome gradu nakon deset godina konačno održe lokalni izbori.

Po riječima predsjednika županijske organizacije HDZ-a 1990. Marinka Petrića usuglašeno je da birači iz središnje gradske zone glasuju na izborima za gradska područja Jugozapad i Stari Grad. Građani u središnjem gradskom području, koji je zamišljen kao distrikt nakon rata da bi se pospješila integracija grada, nisu mogli izravno birati vijećnike sa svoga područja, kao što su to birali stanovnici prijašnjih općina.

"Možemo reći da smo riješili polovinu odluke Ustavnog suda", rekao je Petrić. Pojasnio je kako je ostalo riješiti raspodjelu vijećničkih mandata za šest izbornih područja.

Ustavni sud BiH je 2010. godine osporio dio Izbornog zakona BiH koji se odnosi na izbor vijećnika iz pojedinih gradskih područja zbog neproporcionalnosti, zbog čega u tome gradu u dva navrata nisu održani lokalni izbori. Iz svakog područja biralo se do tada po tri vijećnika, čak i unatoč tome što je razlika u veličini izbornih jedinica i po pet puta.

Petrić je pojasnio kako bi se po novome modelu izbori u Mostaru održavali tako da se s jedinstvene gradske liste biraju po četiri Hrvata, Bošnjaka i Srbima te jedan predstavnik manjina, dok bi se iz šest izbornih područja birala 22 vijećnika.

Drugi pak model bi, umjesto gradske liste, uveo tzv. kompenzacijsku listu s devet vijećnika, a s izbornih područja bi se biralo 26 vijećnika.

Predsjednik lokalne najveće bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Salem Marić istaknuo je međutim kako se dogovor o Mostaru neće postići ako se ne uvedu pozicije dvojice dogradonačelnika, čime bi se zaštitili interesi svih naroda, što pak nije slučaj ni u jednom drugom gradu u BiH.

""Rekli smo da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori. To je pitanje uvođenja pozicije dogradonačelnika ili jačanje pozicije glavnog savjetnika i pitanje mjesnih zajednica i gradskih područja. Tu se očekuju dogovori na narednim sastancima", kazao je Marić.

Predsjednik gradskog odbora HDZ-a BiH Damir Džeba izrazio je očekivanje da će se postići kompromis ako se bude tražio u okviru presude Ustavnog suda BiH.

"Napredak je postignut jer se razgovaralo samo o provedbi presude Ustavnog suda i to nas je dovelo korak bliže konačnom dogovoru", rekao je Džeba.

Predstavnici političkih stranaka najavili su nastavak razgovora o izmjenama Izbornog zakona BiH za grad Mostar kako bi se zajedno s općim održali i izbori u ovome gradu. Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. listopad 2024 22:34