ODJECI INCIDENTA

Strani mediji pišu o srušenoj letjelici, prvi se oglasili Rusi; AP: ‘Vjerojatno je doletio iz ratne zone‘

Tijekom jutra mediji svih europskih zemalja i brojni globalni prenijeli su agencijske vijesti o padu letjelice

Policijski očevid na području pada letjelice

 Ronald Gorsic /Cropix

Ruska agencija, teško je reći novinska jer njome upravlja Kremlj, bila je među prvima objavljujući da je u Zagrebu pala besposadna letjelica. Kratka vijest, prijelomnica, stigla je na mobitele korisnika koji imaju Sputnikovu aplikaciju rano ujutro.

Tijekom jutra mediji svih europskih zemalja i brojni globalni prenijeli su agencijske vijesti o padu letjelice.

Associated Press je objavio kako se besposadna letjelica, koja je vjerojatno doletjela iz ukrajinske ratne zone, srušila u Zagrebu. I zatim prenosi izjave hrvatskih dužnosnika.

Al-Jazeera u engleskom servisu u vijesti dodaje kako “pad znači da je veliki dron preletio najmanje 560 km očito neprimijećen od strane protuzračne obrane u Hrvatskoj i Mađarskoj, obje članice zapadnog vojnog saveza”.

Euronews prenosi riječi premijera Andreja Plenkovića koji je u Parizu potvrdio da je besposadna letjelica iz sovjetskog doba ušla u Hrvatsku s istoka.

AFP je jedini precizirao lokaciju pada, “u parku u blizini jezera Jarun, nekih šest kilometara od centra grada, policija je u blizini pronašla krater i dva padobrana”. Dodajući da je Zagreb smješten oko 550 kilometara zračne linije od granice s Ukrajinom.

Reuters donosi izjavu mađarskog ministra vanjskih poslova koji navodi da Budimpešta usko surađuje s Hrvatskom i drugim NATO saveznicima oko besposadne letjelice. "Naše vlasti ispituju što se dogodilo, jer prema sadašnjim podacima, zračni prostor nekoliko članica NATO-a, uključujući Mađarsku, bio je pogođen letom drona”, rekao je ministar Péter Szijjártó.

Većina izvješća prenosi i objave s Twittera na kojim se nalaze slike mjesta pada, a neki nude i video zapise.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:41