SUSPENZIJA SCHENGENA

‘Stranci iz Hrvatske više nam ne dolaze kroz šume, već u taksijima. Pogledajte ove brojke, sve će vam biti jasno‘

Slovenska vlada će u četvrtak odlučiti o uvođenju kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom

Kontrolni punktovi slovenske policije uz granicne prijelaze

 Ivana Grgic/Cropix

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Piantedosi već je obavijestio slovenskog kolegu Boštjana Poklukara da će Italija zbog opasnosti od terorizma uvesti unutarnje kontrole na granici sa Slovenijom. Prema informacijama N1, i Slovenija će uvesti unutarnju kontrolu na granici s Hrvatskom i Mađarskom. To je u emisiji N1 Studio Slovenija potvrdio i slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, koji je rekao da je o tome već u srijedu obavijestio ministre unutarnjih poslova Mađarske i Hrvatske.

Prema njegovim riječima, ministarstvo je već pripremilo obavijest u skladu sa Schengenskim kodeksom, koju će Vlada u četvrtak odobriti i potom poslati Europskoj komisiji.

Razlog uvođenja ove privremene mjere isti je kao i u Italiji - porast opasnosti od terorizma u Europi.

"Vidimo što se dogodilo u Francuskoj i Belgiji. Slovenija nije iznimka", upozorio je Poklukar, dodavši kako žele preventivno osigurati dodatne provjere na balkanskoj izbjegličkoj ruti. Slovenski ministar nije želio otkriti kad će policajci krenuti s kontrolama na granici jer o uvođenju tek treba razgovarati Vlada i Europska komisija.

"Vjerujem da time povećavamo sigurnost Slovenije, koja je na prvom mjestu. Situacija na Bliskom istoku je komplicirana, moramo učiniti sve što smo dužni učiniti za sigurnost Slovenije", istaknuo je Poklukar.

Dodao je kako će nastojati što manje zakomplicirati život ljudima koji svakodnevno prelaze granicu. Šefovi slovenske i talijanske policije dogovorit će i provedbu mjera na tom području.

Sljedeći tjedan u Trstu će se sastati ministri unutarnjih poslova Slovenije, Italije i Hrvatske, a jedan od problema koji visi u zraku, navodi N1, jest inzistiranje Hrvatske da ne želi prisutnost jedinica Frontexa na schengenskoj granici. Slovenija na to već nekoliko mjeseci poziva Hrvatsku, ali bez uspjeha.

Slovenija i Italija više su puta upozorile Hrvatsku, koja je u Schengen ušla prije manje od godinu dana, da mora bolje zaštititi schengensku granicu, posebice granicu s BiH, Srbijom i Crnom Gorom, zbog ilegalnih migracija. Pomoć je više puta nuđena i Hrvatskoj, pa i u obliku mješovitih patrola, ali Zagreb je uporno odbijao bilo kakvu pomoć.

Na pitanje kako ocjenjuje hrvatsku zaštitu vanjske schengenske granice, ministar Poklukar je za N1 Studio odgovorio: "Sve govori 40 tisuća i više ilegalnih prelazaka preko slovenske granice. Ulaskom Hrvatske u Schengen stranci ne prelaze granice kroz šume, rijeke i druga opasna područja, već putuju cestama, željeznicom, pa čak i taksijem".

Dodao je kako se kod zaštite vanjske granice radi o "obvezi i povjerenju europskih država da se vanjska schengenska granica štiti u skladu sa sigurnosnim standardima", što je, smatra, Slovenija odlično obavila. Hrvatskoj je, kako je istaknuo, pomoć slovenskih policajaca ponuđena i bilateralno i u okviru agencije Frontex. Ostvarena je suradnja dviju policija u mješovitim ophodnjama i suradnja stručnjaka iz područja kriminalističke policije na sprječavanju krijumčarenja, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 22:38