SINDIKALNI RATOVI

Štrajk željezničara u Njemačkoj: Očekuje se masovno ograničenje putničkog prometa

Željeznički sindikat ovaj je mjesec već stupio u štrajk, poremetivši time duge linije, kao i važne linije velikih gradova
Vlak DB-a
 Christof Stache/AFP

Nepokolebani ponudom u nedjelju da se proširi popis tema o kojima će se govoriti na pregovorima o plaći, njemački sindikat strojovođa GDL obuhvatio je svojim štrajkom i putnički promet u ponedjeljak rano ujutro.

Aktualni štrajk započeo je u subotu, no zasad je utjecao samo na teretni promet. Štrajk proširen na putnički promet trebao bi trajati do srijede u 2 ujutro.

Deutsche Bahn (DB) se nadao se da će zaustaviti protest željezničara pristavši da u pregovore o plaći uvrsti i temu dodatka na plaću zbog rada uslijed pandemije koronavirusa.

„Stupili smo u štrajk u 2 ujutro“, potvrdio je predstavnik GDL-a rano u ponedjeljak, što znači da se putnici trebaju pripremiti na masovno ograničen promet.

Najveća njemačka željeznička tvrtka nada se da će u ponedjeljak voziti četvrtina njezinih linija, a na onim ključnima da vlak vozi svaka dva sata. No DB je upozorio da će se usluga razlikovati od regije do regije.

Željeznički sindikat ovaj je mjesec već stupio u štrajk, poremetivši time duge linije, kao i važne linije velikih gradova.

GDL traži povećanje plaće od 3,2 posto, isplatu jednokratne korona premije u iznosu od 600 eura te bolje radno vrijeme.

Čelnik GDL-a Claus Weselsky od DB-a je zatražio i da dogovoreni tarifni ugovor vrijedi ne samo za strojovođe nego i za djelatnike ostalih sektora, poput infrastrukture i osoblja na kolodvorima.

Ponuda DB-a ne vrijedi ni papira na kojem je ispisana, rekao je Weselsky, naglasivši da sindikat treba konkretnu ponudu, a ne „prijedlog za raspravu“.

DB tvrdi da GDL-u uopće nije stalo do povećanja plaća nego da se radi o borbi za prevlast unutar sindikalnog sektora željeznice. S mnogo većim sindikatom zaposlenih u željeznici EVG-om, DB je već postigao dogovor.

Ovaj i posljednji štrajk naišli su na žestoku kritiku ne samo uprave DB-a nego i udruga koja štite prava putnika.

Krovna udruga njemačkih sindikata (DGB) pozvala je GDL da se vrati za pregovarački stol i da odustane od štrajka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:48