UJEDINJENE RAZBOJNIKA

STRAHOVI SU SE OBISTINILI, STVARA SE ALIJANSA IZ NOĆNE MORE? Irački vicepremijer ima povjerljive informacije: 'Nažalost, razgovori su počeli...'

Abu Bakr al-Bagdadi i Ayman al-Zawahiri
 Reuters TV / Hamid Mir / Reuters / Wikimedia Creative Commons

Islamska država pregovora s Al-Qa'idom o mogućoj alijansi, rekao je za Reuters zamjenik premijera Iraka Ayad Allawi. On je u intervjuu za Reuters otkrio da je informaciju dobio od svojih iračkih i regionalnih izvora upoznatih sa situacijom u Iraku.

- Razgovori su počeli. Otvoren je dijalog između predstavnika Abu Bakr al-Bagdadija (samoproglašenog kalifa Islamske države, op. a.) i predstavnika Aymana al-Zawahirija (čelnika Al-Qa'ide, op. a.) - rekao je Allawi.

Islamska država od Al-Qa'ide se odvojila 2014. godine i odmah krenula u veliku teritorijalnu ekspanziju diljem Iraka i Sirije, a istovremeno je s nekad najmoćnijom terorističkom organizacijom ratovala u potrazi za novim regrutima, novcima i "titulom" vodeće globalne džihadističke skupine, što im je u velikoj mjeri i uspjelo. Zawahiri s druge strane nije štedio kritika na nekadašnje "učenike" zbog njihovih brutalnih metoda poput odrubljivanja glava, sakaćenja i utapanja zarobljenika, zbog čega nije jasno kako grupe misle zatomiti sukobe i započeti suradnju.

Bagdadi se nakon velikih osvajanja 2014. godine u mosulskoj džamiji al-Nuri proglasio kalifom takozvane Islamske države, što je također jedna od točka sukoba s Al-Qa'idom. No, krajem prošle godine stvari su za "kalifa" i njegovu džihadističku grupu krenule na lošije, naročito nakon zajedničke ofenzive iračkih snaga, šiitskih milicija, Kurda i međunarodnih kolacijskih snaga na Mosul, dotad najveći grad pod kontrolom ISIS-a.

Široka koalicija grad je okružila i tijekom nekoliko mjeseci istjerala borce Islamske države iz dijela grada istočno od rijeke Tigris i zbila ih u ulice Starog grada u Mosulu. Kako bi obranili teritorij, džihadisti su koristili bombaše samoubojice, snajpere i naoružane dronove, a nije im strano ni korištenje civila za živi štit, više puta su rekli irački i američki vojni službenici.

No, sve to je samo usporilo ofenzivu Iračana te je izgledno da će ISIS prije ili kasnije izgubiti kontrolu nad Mosulom. Kako gube i na drugim frontama, a prijeti im i opsada njihovog "glavnog grada" Raqqe u Siriji, Baghdadi je očito pomoć potražio kod nekadašnjih "suradnika" u globalnom džihadu. Hoće li nešto biti od toga, tek treba vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:14