IZMIČE KONTROLI

STRAH OD SCENARIJA IZ NOĆNE MORE 'Virus ebole mogao bi mutirati i prenositi se zrakom!'

Ova epidemija ebole najveća je u povijesti - dosad je virusom zaraženo više od 7000 ljudi
The first members of a team of 165 Cuban doctors and health workers unload boxes of medicines and medical material from a plane upon their arrival at Freetown's airport to help the fight against Ebola in Sierra Leone, on October 2, 2014. AFP PHOTO FLORIAN PLAUCHEUR
 FLORIAN PLAUCHEUR/AFP

Šef UN-ove misije za suzbijanje ebole, Anthony Branbury, upozorio je kako bi virus ebole mogao mutirati i prenositi se zrakom, što bi značilo da će epidemiju biti sve teže držati pod kontrolom.

- Što duže boravi u ljudima to su veće šanse da će mutirati. To bi bio scenarij iz noćne more (da se prenosi zrakom), i vjerojatno se neće dogoditi, no tu opciju ne možemo isključiti - kazao je Branbury i priznao kako međunarodna zajednica malo kasni u odgovoru na epidemiju, no da ipak nije prekasno te da se mora jače uhvatiti u koštac s ebolom kako bi obuzdali smrtonosnu bolest.

Ove komentare iznio je prije nego li je ebola po prvi put dijagnosticirana pacijentu na američkom tlu.

Ebola se širi tjelesnim tekućinama i znanstvenici tvrde da ne bi smio mutirati tako da se prenosi zrakom.

AMERIČKI SNIMATELJ ZARAŽEN EBOLOM 'Osjetio je umor i bolove. Sam je sebe stavio u karantenu'

Stručnjak za zarazne bolesti sa sveučilišta Vanderbilt, William Schaffner, pojasnio je: 'Puno je problema s Ebolom i teoretski je moguće da se to dogodi, ali to je trenutno prilično nisko na popisu mogućih problema.

Profesor i šef Zavoda za javno zdravstvo u Engleskoj, David Heymann, kazao je kako dosad niti jedan virus koji se prenosi tjelesnim tekućinama nije mutirao tako da se može prenijeti zrakom.

Ova epidemija ebole najveća je u povijesti - dosad je virusom zaraženo više od 7000 ljudi, a preminulo ih je više od tri tisuće.

- U svojoj karijeri nisam vidio nešto toliko opasno. Pomagao sam u svakakvim uvjetima, ratovima, prirodnim katastrofama, no nikad nisam vidio nešto tako ozbiljno i rizično - kazao je Branbury koji u UN-u radi od 1988. godine.

Ipak, dodao je kako UN ima 'političku volju' i sredstva da suzbije epidemiju.

Branbury je u nedjelju odletio u Ganu i vodi misiju kojoj je u cilju obuzdati širenje ebole u idućih 90 dana.

- Moramo djelovati brzo i silovito. Dosad nismo, ali sad to radimo - zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. prosinac 2022 14:47