PIŠE INOSLAV BEŠKER

Strah od omikrona ipak je prevelik: Produljeno izvanredno stanje u Italiji

Do danas je u Italiji vakcinirano ukupno 45.965.450 stanovnika, što čini 77,57 posto ukupnog pučanstva
 Vincenzo Pinto/AFP

Talijansko Ministarsko vijeće danas je do 31 ožujka 2022 produljilo izvanredno stanje u Italiji, uvedeno radi ugroze pandemijom covida-19.

U Italiji je od 60 milijuna stanovnika do danas od covida-19 testovima utvrđeno da je oboljelo 5.014.587 stanovnika (svaki dvanaesti građanin). Tu nisu uračunati oni eventualno oboljeli i ozdravljeni kojima je to oboljenje prošlo "ispod radara". Umrlih od covida-19 u Italiji je dosad strašnih 135.049. Točno je da su neki imali teške komorbiditete, ali ipak ne bi bili umrli, ili ne još tada, da ih nije pokosio koronavirus.

Upravo zato je od 1 veljače 2020 uvedeno izvanredno stanje, koje povjereniku daje izvanredne ovlasti. U Italiji nisu uveli stožer. Talijani ne vole vojno nazivlje u civilnim poslovima. Ipak, visoki povjerenik je aktivni general Francesco Paolo Figliuolo (60), od 2018 zapovjednik logistike kopnene Talijanske vojske. Njegove su ovlasti organizacijske, sanitarne mjere utvrđuje ministar zdravstva, a ekspertna zdravstvena tijela savjetuju, ali ne odlučuju.

U tako organiziranome suzbijanju pandemije u Italiji je uzeto više od 127 milijuna brisova. Do danas je u Italiji vakcinirano ukupno 45.965.450 stanovnika, što čini 77,57 posto ukupnog pučanstva, odnosno 85,11 posto starijih od 12 godina (cijepljenje stanovnika u dobi od 5 do 12 godina započeto je tek ovih dana). Treću dozu ("booster") primilo je 12.342.823 stanovnika, dakle 20,83 posto ukupnog pučanstva. Samo osobe koje su preboljele covid prije devet mjeseci ili kasnije, zatim koje su primile drugu ili jedinstvenu dozu prije pet mjesecii kasnije, te one koje su primile treću dozu, imaju pravo na specijalnu propusnicu ("green pass") koja daje pravo na slobodno kretanje i ulazak u zatvorene prostore osim vlastitog stana. Od ostalih pravo na ulazak na radno mjesto imaju oni kojima negativan test na covid nije stariji od 72 sata.

Vlada je, u dogovoru sa strankama, kanila izvanredno stanje zaključiti krajem ove godine. U tom slučaju bi dalja organizacija borbe protiv pandemije bila prepuštena Civilnoj zaštiti, koja je i sada pod zapovjedništvom izvanrednog povjerenika.

Ipak, visoka zaraznost novog soja omikron, koji je počeo ozbiljno harati na sjeveru Evropske unije, navela je premijera Marija Draghija na produženje izvanrednog stanja.

Talijanski Ustav dopušta vladi da, u slučaju prirodne ili zdravstvene katastrofe proglasi izvanredno stanje na nekom ili ukupnom nacionalnom teritoriju, najdulje na 24 mjeseca. Zaraza covidom-19 izazvala je – po broju umrlih, po broju oboljelih, po zdravstvenoj i ekonomskoj šteti – najveću katastrofu u Italiji poslije drugoga svjetskog rata. Zato je Draghijeva vlada odlučila produljiti izvanredno stanje, s time što to odlukom može samo do kraja siječnja, već je za veljaču i ožujak nužan vladin dekret sa zakonskom snagom, koji stupa na snagu kad ga premapotpiše predsjednik Republike i koji je vlada dužna podastrijeti Parlamentu da ga izglasa kao zakon, inače dekret prestaje biti na snazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:41