ČEKAJU SE REZULTATI

Stotinu uginulih dupina pronađeno na obali Mozambika, stručnjaci još istražuju uzrok smrti

Nakon obdukcije nisu utvrđeni problemi s kožom, jezikom ili crijevima, no više je uzoraka poslano u laboratorij
Ilustrativna fotografija
 Laura Richardson// Swns/Profimedia

Lešine stotinjak dupina pronađene su na otoku uz obalu Mozambika. Još osamdeset šest lešina otkriveno je na otoku Bazaruto, sjeverno od glavnog grada Maputa.

Uzrok smrti dupina još uvijek nije poznat, priopćilo je ministarstvo zaštite okoliša te zemlje, a više stručnjaka je na putu prema mjestu na kojem su dupini pronađeni, piše BBC.

Istražuje se je li možda ciklon doprinio ovim događajima, rekao je šef inspekcije u Nacionalnom parku Bazaruto Tomas Manasse.

On je pojasnio da je poznato da dupini, kad su u opasnosti, prate svojeg vođu prema obali.

Nakon obdukcije nisu utvrđeni problemi s kožom, jezikom ili crijevima, no više je uzoraka poslano u laboratorij u Maputu, a rezultati se još čekaju.

Prošle su godine pronađene lešine 52 dupina na obali otoka Mauricijusa u Indijskom oceanu. Za to je okrivljena ogromna količina nafte koja je iscurila u more nakon što se nasukao brod. Međutim, novinar BBC-ja iz Port Louisa kaže da je istraga ministarstva ribarstva u studenom pokazala da je glavni uzrok smrti tih dupina fenomen poznat kao barotrauma, koji uzrokuje nagla promjena tlaka.

- To je moglo biti uzrokovano mnoštvom čimbenika, poput vojnih sonara, podvodnog potresa, eksploziva ili vulkanske erupcije, navodi se u izvješću, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:00