HOROR U MELBOURNEU

Što znamo o groznom hotelu u kojem Australci drže Đokovića: ‘Ljudima su posluživali hranu punu crva...

Prošlog su mjeseca objavljene fotografije na kojima vidjelo da se pritvorenima u Hotelu Park davala pljesniva hrana i hrana puna crvi

Hotel Park u Melbourneu

 Recep Sakar/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Australske vlasti srpskom tenisaču Novaku Đokoviću nisu dopustile da u četvrtak uđe u zemlju zato što nije ispunio uvjete koji se tiču cijepljenja protiv bolesti covid-19, javlja The Telegraph.

Đoković je ubrzo nakon te odluke odveden u Hotel Park u Melbourneu.

Srpski je u srijedu došao u Melbourne kako bi nastupio na teniskom turniru Australian Open, međutim vizu za ulazak u zemlju nije dobio te je prenoćio u aerodromu.

Australija Hotel Park koristi za pritvaranje izbjeglica i azilanata te je česta meta prosvjednika koji nisu zadovoljni s imigracijskom politikom australske vlade koju vodi premijer Scott Morrison.

Hotel se od prosinca 2020. godine koristi kao pritvor.

Đoković u Hotelu Park neće biti sam - trenutno u njemu boravi između 20 i 30 osoba.

image

Pristaše Novaka Đokovića okupili su se ispred Hotela Park u Melbourneu

Recep Sakar/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Australski su mediji u više navrata pisali o uvjetima u hotelu. Hotelom se u listopadu 2021. godine proširio covid-19, kojim se tada zarazilo 20 osoba. Salah Mustafa, koji je tada boravio u hotelu, rekao je za The Guardian da je sjedio u svojoj sobi te da se bojao.

- Svi smo se bojali - rekao je Mustafa.

- Danas sam negativan. Moj je sin negativan. Što će biti sutra? A prekosutra? Što ćemo tada? Bolest je svugdje. Ovdje smo zarobljeni. Zapeli smo u svojim sobama i čekamo da bolest dođe - dodao je.

Ministar zdravstva australske savezne države Victorije Martin Foley priznao je The Guardianu da je vlada te savezne države "prilično zabrinuta" zbog situacije u Hotelu Park.

Australska televizijska postaja SBS News prošlog je mjeseca objavila fotografije na kojima se moglo vidjeti da se pritvorenima u Hotelu Park davala pljesniva hrana i hrana puna crvi.

Ian Rintoul, glasnogovornik neprofitne organizacije za zaštitu prava izbjeglica Refugee Action Coalition, rekao je za SBS News da su ga fotografije užasnule.

- Crvi su gmizali po plastičnom tanjuru... Ljudi su odbili pojesti te obroke i tražili su da ih se odnese. Nisu kupljeni zamjenski obroci. Mogli su birati između hrane pune crva, pljesnivog kruha ili gladovanja. Većina je odabrala gladovanje - rekao je Rintoul.

image

Pristaše Novaka Đokovića okupili su se ispred Hotela Park u Melbourneu

Recep Sakar/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Australska granična policija nije odgovorila na upite o hrani u Hotelu Park, a Ministarstvo unutarnjih poslova Australije reklo je da "predano brine o zdravlju i dobrobiti pritvorenih migranata diljem Australije".

Daily Mail je u prosincu 2021. godine objavio da su u Hotelu Park izbila dva požara te da je jedna osoba zbog udisanja dima završila u bolnici. Policija je rekla da je tada napadnut i jedan član osoblja Hotela Park.

Aktivisti su u više navrata prosvjedovali ispred Hotela Park te na zidovima hotelskog kompleksa ispisivali prosvjedne poruke.

Hotel Park na svojoj internetskoj stranici navodi da je riječ o "luksuznom hotelu s 4,5 zvjezdica" te da se nalazi na "atraktivnoj lokaciji". Hotel ima 107 soba i sve sadrže uređaje za klimatizaciju. Centar Melbournea je nadomak Hotela Park, a u blizini su i Sveučilište u Melbourneu te Kraljevska ženska bolnica.

Nakon što je Đoković doveden u Hotel Park, njegovi su se obožavatelji, zaogrnuti srpskim zastavama, počeli skupljati ispred njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:53