AMBICIJE PUTINOVA KUHARA

Što stoji iza Prigožinova naglog izljeva iskrenosti: Glasni zagovornik rata nada se važnoj funkciji

Veliki saveznik ruskog predsjednika priznao je da je osnovao kompaniju za vojne plaćenike, zloglasnu tvrtku Wagner

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin

 Alexey Druzhinin/Afp/Profimedia/Alexey Druzhinin/Afp/Profimedia

Veliki saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina priznao je da je osnovao kompaniju za vojne plaćenike, zloglasnu tvrtku Wagner. Iako se to već dugo zna i spominje u javnosti, Jevgenij Prigožin prvi je put o tome govorio u javnosti.

Ruski biznismen, poznat kao "Putinov kuhar", potvrdio je da su Wagnerovi "zaposlenici" raspoređeni u zemljama Južne Amerike i Afrike. U neočekivanom priopćenju, objavljenom putem njegove catering kompanije Concord, Prigožin je priznao da je osnovao tvrtku 2014. godine kada je anektiran poluotok Krim. Osim tvrtke Wagner, koju je tek sada službeno priznao, Prigožin je bio vlasnik cateringa angažiranog na večerama kojima je domaćin bio ruski predsjednik. Govoreći o svojoj drugoj tvrtki, Prigožin je priznao i to da je ona osnovana za podršku proruskim separatistima na istoku Ukrajine.

"Vlastoručno sam čistio staro oružje, sortirao pancirke i pronašao specijalce koji će mi pomoći. Toga trenutka, 1. svibnja 2014. godine, stvorena je skupina patriota koja je poslije nazvana bojna Wagner, ispričao je Prigožin, ističući da je ponosan što je mogao braniti pravo "njihove zemlje da štiti svoje interese".

Njegova kompanija, piše CNN, optužena je za kršenje ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Libiji, Srednjoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku.

Smatra se da je suvlasnik Wagnera Dmitrij Utkin, čovjek povezan s ultradesnicom u Rusiji, te da je on nazvao skupinu po omiljenom Hitlerovu skladatelju. Sjedinjene Američke Države i Europska unija obojici su nametnule sankcije zbog sudjelovanja u kompaniji Wagner.

Priznajući svoju povezanost s kompanijom, Prigožin je wagnerovce nazvao herojima. Nije poznat razlog naglog izljeva iskrenosti Jevgenija Prigožina, tim više što je u nekoliko navrata tužio ruske medije i zapadne medijske kuće zbog povezivanja s tom kompanijom.

Tri ruska novinara poginula su 2018. godine zbog istraživanja djelovanja Wagnera u Srednjoafričkoj Republici. Upucani su. Prigožin je u priopćenju objasnio dosadašnju nevoljkost za povezivanje s Wagnerom time da je na taj način želio zaštititi vojnike iz skupine.

Od početka sukoba u Ukrajini počeo je glasno istupati kao veliki zagovornik rata, a mnogi vjeruju da to radi jer se nada položaju u vladi. U više je navrata hvalio ulogu wagnerovaca u ratu. Smatra se da su ruski plaćenici igrali središnju ulogu u osvajanju nekoliko gradova na istoku zemlje. Prigožin je u više navrata kritizirao kritičare regrutacije kriminalaca i slanja u rat u Ukrajini u sklopu kompanije Wagner.

"Ili plaćenici, ili zatvorenici ili vaša djeca. Vi odlučite", poručio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 06:15