‘KONVOJI SLOBODE‘

Što se zapravo zbiva u Nizozemskoj: Traktorski ustanak podržao i Jagger, a premijer prosvjednike smatra š***ima

Nije prihvatljivo stvarati opasne situacije i zastrašivati dužnosnike, izjavio je Mark Rutte, koji oštro osuđuje prosvjede

prosvjedi poljoprivrednika u Nizozemskoj

 MARCEL VAN HOORN/ANP MAG/ANP via AFP

Nizozemsku su ovih dana zahvatili veliki prosvjedi poljoprivrednika potaknuti uvođenjem novih zakona o smanjenju emisija dušika i amonijaka - u nekim područjima i do 95 posto.

Inspirirani "konvojima slobode", kada su vozači kamiona u Kanadi blokirali ceste u znak prosvjeda protiv propisa o obveznom cijepljenju protiv covida, nizozemski traktoristi sada blokiraju supermarkete i industrijske komplekse diljem zemlje, što tvrtkama i gospodarstvu pričinjava štetu od nekoliko desetaka milijuna eura dnevno, piše The Telegraph.

image

prosvjedi poljoprivrednika u Nizozemskoj

MARCEL VAN HOORN/ANP MAG/ANP via AFP

Demonstracije, od kojih su neke postale i nasilne, odvijaju se bez prethodne najave i organiziraju putem tajnih kanala u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Iste su znak rastućeg nezadovoljstva među europskim poljoprivrednicima koji se suočavaju s galopirajućim troškovima gnojiva zbog rata u Ukrajini i zahtjevima za smanjenjem štetnih emisija plinova.

Sindikati u Velikoj Britaniji već su apelirali na vladu tražeći više vremena za reviziju poslovanja kako bi ga učinili održivijim. Pobuna radničke klase dobila je podršku Micka Jaggera, frontmena Rolling Stonesa, i popularnih konzervativnih televizijskih kuća u SAD-u, a sad je i nizozemska javnost sve više počela stajati na stranu farmera.

Kad bi se opći izbori održali sad, Pokret poljoprivrednika - građana, osnovan prije tri godine kao odgovor na zakone o klimi - osigurao bi 11 zastupničkih mjesta, pokazale su nedavne ankete. Prosvjedima su se pridružili i nizozemski ribari koji su blokirali luke.

Ranije ovoga tjedna policija je na prosvjedima u regiji Friesland pucala na Joukea Hospesa, 16-godišnjaka koji je vozio jedan od očevih traktora, i još dvojicu poljoprivrednika. A u petak su zbog prosvjeda stotine poduzeća u tri nizozemska grada morala potpuno obustaviti svoje poslovanje. Glavne mete poljoprivrednika su skladišta supermarketa, što je rezultiralo praznim policama diljem zemlje.

- Nije nam želja razbjesniti sunarodnjake, već natjerati vladu da organizira referendum o zakonu o klimatskim promjenama - kažu nizozemski farmeri.

Na mirnom prosvjedu u Eerbeeku pomaknuli su svoje traktore kako bi napravili mjesta za dvije pogrebne povorke koje su trebale proći kroz njihovu blokadu, a podijelili su i hranu te kavu policajcima koji su bili angažirani da ih nadziru, piše The Telegraph. Atmosfera ondje bila je čista suprotnost nasilnim sukobima na nedavnim prosvjedima, uključujući i onaj tijekom kojega je bila blokirana zračna luka Groningen.

image

prosvjedi poljoprivrednika u Nizozemskoj

MARCEL VAN HOORN/ANP MAG/ANP via AFP

I dok je Mick Jagger na koncertu Rolling Stonesa u Cruyff Areni u Amsterdamu na nizozemskom jeziku uzviknuo "Ima li farmera u kući?", premijer Mark Rutte poljoprivrednike je u privatnim razgovorima navodno nazvao "šupcima" oštro kritizirajući njihove prosvjede.

- Nije prihvatljivo stvarati opasne situacije. Nije prihvatljivo zastrašivati dužnosnike - izjavio je prošloga tjedna.

U Eerbeeku, gdje su prosvjednici blokirali industrijsku zonu u kojoj se nalazi 113 tvrtki, Rutte je optužen da se skriva i odbija pregovarati s poljoprivrednicima.

- Gdje je naš premijer? Ova zemlja gori, a farmeri se suprotstavljaju vladi... Govore nam kako njihova pravila i propisi nisu politički, već ‘znanstveno‘ uvjetovani i da se tome ne može suprotstavljati. E, pa mi tražimo da pravila i propisi u ovoj zemlji opet budu politički uvjetovana, tražimo da se o njima raspravlja - poručuju poljoprivrednici.

Njihov najveći strah je onaj da su nova klimatska pravila nizozemska, a ne diktirana od strane Europske unije, što supermarketima ostavlja otvorena vrata za jeftin uvoz iz inozemstva.

Zbog sve veće bojazni da bi ovi prosvjedi mogli postati nizozemska verzija prosvjeda žutih prsluka u Francuskoj, započeti su pregovori između vlade i poljoprivrednih sindikata. Dužnosnici strahuju da bi demonstracije mogle privući krajnje desničarske skupine i dovesti do eskalacije sukoba, kao što se dogodilo s kanadskim konvojem slobode.

- Samo pokušavamo zaštititi naš stoljetni način života dok nam zapadne vlade nameću stroge klimatske ciljeve - kažu nizozemski poljoprivrednici i dodaju kako će novi predloženi zakon mnoge od njih natjerati na masovno smanjenje broja grla stoke. To će, upozoravaju, uništiti Nizozemsku koja je drugi najveći svjetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, odmah iza SAD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:49