SUMMIT NA BALIJU

Što se dogodilo s glavnim Putinovim diplomatom? Zaharova sve demantira, no indonežani ne odustaju: ‘Istina je‘

Najmanje trojica indonežanskih dužnosnika javila su kako je Sergej Lavrov odmah po dolasku na Bali direktno iz aviona otišao u bolnicu

Lavrov

 Twitter

Što se dogodilo s glavnim Putinovim diplomatom Sergejem Lavrovom u Indoneziji? Je li stvarno završio u bolnici ili je sve to fake news, kako tvrde Rusi?

Naime, agencija Associated Press, pozivajući se na najmanje trojicu indonežanskih dužnosnika, javila je kako je Putinov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odmah po dolasku na Bali na summit G20, direktno iz aviona, otišao u bolnicu "zbog problema sa srcem".

No, nedugo nakon toga ruska agencija Interfax i portal moskovskog lista Komersant, pozivajući se na Lavrovljevu glasnogovornicu Mariju Zaharovu, demantirali su vijest, a sama Zaharova kazala je da se ona i Lavrov "na Baliju slatko smiju toj izmišljotini".

Uskoro su svi portali u Rusiji objavili snimku koju je napravila Zaharova, a na kojoj se vidi Lavrov, u kratkim hlačama i kratkim rukavima, kako na terasi svog apartmana pregledava nekakve papire. Lavrov je potvrdio da je izmišljotina da je bio u bolnici te da se već 10 godina i o Vladimiru Putinu piše na zapadu da je bolestan.

Poručio je u toj snimci od jedne i pol minute da ga čeka puno posla na summitu te da bi volio da "zapadni novinari budu pošteniji".

No, indonežanska strana ipak ne odustaje od svoje verzije, pa se javio i guverner Balija, koji je kazao da je 72-godišnji Sergej Lavrov stvarno bio u bolnici na pregledu, ali je nakon toga "izašao zdrav i čio".

Što god da se tvrdilo, čini se da je ipak nečega bilo te da je Lavrov zbilja zatražio liječničku pomoć.

Podsjetimo da je Lavrov šef ruske delegacije na summitu G20, premda se do zadnjeg trena govorilo da će na Bali putovati osobno Vladimir Putin. Neki ruski mediji ljetos su čak najavljivali mogući susret s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. No, zbog najnovijih neuspjeha na ukrajinskom bojištu (poraz kod Hersona) i očitog velikog nezadovoljstva ruske javnosti zbog toga Putin je odlučio ostati u svom podzemnom skloništu u Podmoskovlju te se na summit javiti preko Zooma. Naime, kako je kazao njemački kancelar Olaf Scholz - Putin je izbjegao saslušati kritike na summitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:23