NASILNE DEMONSTRACIJE

Što se događa u Nizozemskoj: Poljoprivrednici prosvjeduju protiv zelene agende, policija na njih zapucala

Gomilaju se tužbe protiv prosvjednika: tereti ih se za prijetnje, pobunu, nepoštivanje policijske naredbe, a često i za otvoreni napad

prosvjed farmera u Nizozemskoj

 Ramon van Flymen/ANP MAG/ANP via AFP

Nizozemsko tužiteljstvo istražuje zašto je policija na prosvjedima poljoprivrednika u utorak pucala na 16-godišnjeg farmera Joukea Hospesa. Šesnaestogodišnjak je bio priveden pod sumnjom da je traktorom nasrnuo na policiju, no ta je optužba odbačena.

Usprkos uhićenjima, nizozemski poljoprivrednici i u petak su nastavili prosvjede ponovno blokiravši centar za distribuciju hrane Jumbo u Woerdenu s oko 30 traktora, prenosi nizozemski portal na engleskome NL News.

Prosvjedi i blokade traju od lipnja, policija je uhitila desetke farmera, koje očekuju brza suđenja. Poljoprivrednici u Nizozemskoj prosvjeduju protiv zelene politike vlade jer strahuju da će ih na tisuće ostati bez posla. Vlada je kao cilj postavila smanjenje emisije dušikovih spojeva za 50 posto do 2030. Prosvjede je potaknula vladina najava prema kojoj će biti neizbježno zatvaranje nekih farmi te objavljivanje detaljne karte na kojoj se navodi na kojim će područjima biti potrebna smanjenja emisije dušikovih spojeva od 12 do 95 posto.

Ministrica prirode Christianne van der Wal dala je pokrajinama godinu dana da izrade detaljne planove kako se može postići da se emisije amonijaka i dušikovog oksida prepolove do 2030.

Poljoprivrednici to ne prihvaćaju, njihova organizacija LTO odbila je pregovarati s vladinim predstavnikom.

Glavni izvor amonijaka i dušikovog oksida je u životinjskom izmetu, koji se koristi i kao gnojivo u poljoprivredi. Prepoloviti njihovu emisiju znači srezati stočarstvo i mljekarstvo. Očekuje se da će vlada slične rezove najaviti i za zrakoplovstvo, transport, izgradnju kuća i cesta, koje također proizvode dušikove okside.

Nakon što je vlada objavila svoje planove, u lipnju su poljoprivrednici traktorima blokirali promet na glavnim autocestama. Vlada je bila prisiljena djelovati nakon što su sudovi posljednjih godina počeli blokirati izdavanje dozvola za infrastrukturne i stambene projekte, jer nisu bili ispunjeni vladini klimatski ciljevi.

Nizozemski list Volkskrant prenosi da se gomilaju tužbe protiv prosvjednika: tereti ih se za prijetnje, pobunu, nepoštivanje policijske naredbe, a često i za otvoreni napad.

Pala je i prva presuda: na 120 sati društveno korisnog rada, ali samo uvjetno na dva mjeseca, osuđen je 23-godišnji farmer iz Strijensasa na jugu Nizozemske koji je prošli tjedan putem mreže Telegram pozvao kolege da zatvore Schiphol.

"Ako bude toliki odaziv kao u Stroeu, policija i interventna policija ne mogu ništa", napisao je. Dva dana kasnije, izveden je pred sud s optužbom za pobunu. Izrazio je žaljenje. Rekao je da je bio svladan očajem, jer želi preuzeti tvrtku od svojih roditelja, ali više nije siguran u budućnost zbog planova vlade. Za srpanj i kolovoz najavljena su suđenja protiv osamnaest osumnjičenih, uključujući one koji su prosvjedovali ispred kuće ministrice Christianne van der Wal.

Muškarac iz Udena koji je prošloga petka uhićen zbog prijetnji, između ostalih, premijeru Marku Rutteu, dobio je također uvjetnu kaznu na godinu dana. U Utrechtu bi se trebalo suditi ribarima koji su htjeli blokirati Ketelbrug u Noordoostpolderu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:14