UŽARENE LINIJE

Što se događa u Kremlju? ‘Šojgu drugi put u tri dana razgovarao s ministrom obrane SAD-a‘

Ruski ministar u nedjelju je razgovorao s kolegama iz Pariza, Londona i Ankare, ali po drugi put u tri dana i s Lloydom Austinom

Vladimir Putin i Sergej Šojgu (prvi do Putina)

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u nedjelju je telefonski razgovarao sa čak četvoricom zapadnih kolega, uključujući ministre obrane SAD-a i Velike Britanije.

Šojgu je tako ponovno razgovarao telefonom sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom, navodi se u priopćenju ministarstva obrane, kako prenosi The Guardian. To je, možda i znakovito, bio njihov drugi razgovor u tri dana.

Moskva nije pružila nikakve detaljnije informacije o ishodu poziva ili bilo kojem konkretnom području razgovora. Šojgu i Austin razgovarali su ranije u petak, prvi put od svibnja, barem koliko je poznato javnosti. Ranije u nedjelju, Šojgu je, također možda znakovito, razgovarao i s britanskim, francuskim i turskim kolegom.

Razgovore je obavio s francuskim ministrom obrane Sebastienom Lecornuom te turskim i britanskim ministrima obrane Hulusijem Akarom i Benom Wallaceom o sukobu u Ukrajini, objavila je ruska vojska. To se još nije dogodilo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače.

U razgovoru s Lecornuom, Šojgu je rekao da situacija u Ukrajini "ima tendenciju eskalacije koju se neće moći kontrolirati", kako stoji u priopćenju. Ruski ministar obrane prenio je francuskom kolegi, kao i Akaru i Wallaceu, "svoju zabrinutost zbog mogućih ukrajinskih provokacija korištenjem ‘prljave bombe‘", dodaje se.

Austin, Wallace i Zelenski odbacili tvrdnje o ‘prljavoj bombi‘

Francuski ministar potvrdio je u priopćenju da su razgovarali o ruskoj bojazni od "ukrajinskog napada prljavom bombom na njihov teritorij, kako bi se prebacilo krivnju na Rusiju". Lecornu je podsjetio da "Francuska odbija svaki oblik eskalacije, osobito nuklearne" te istaknuo svoju odlučnost da "pridonese mirnom rješenju sukoba zajedno sa saveznicima".

Kako prenosi CNN, Šojgu je bio taj koji je inicirao telefonski poziv s Austinom, prema riječima visokog dužnosnika američke administracije. Drugi dužnosnik upoznat s razgovorom kazao je da Šojgu i američkom ministru obrane rekao da Ukrajinci planiraju uporabiti ‘prljavu bombu‘, konvencionalno oružje čija je jezgra obavijena nuklearnim materijalom.

"Odbacujemo izvješća o očito lažnim tvrdnjama ministra Šojgua da se Ukrajina priprema uporabiti prljavu bombu na vlastitom teritoriju", rekla je glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Adrienne Watson u izjavi za CNN. "Svijet bi prozreo svaki pokušaj da se ova optužba iskoristi kao izgovor za eskalaciju."

I britanski ministar obrane opovrgnuo je Šojguove tvrdnje da Ukrajina, uz podršku zapadnih zemalja, planira eskalirati sukob, govoreći o mogućoj uporabi ‘prljave bombe‘ od strane Kijeva. "Ministar obrane opovrgnuo je te tvrdnje i upozorio da se takve tvrdnje ne smiju koristiti kao izgovor za veću eskalaciju", priopćilo je britansko Ministarstvo obrane, prenio je Guardian agenciju Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao je navode ruskog ministra obrane da bi Ukrajina mogla u trenutačnom sukobu pripremati uporabu ‘prljave bombe‘. "Ako netko može koristiti nuklearno oružje u ovom dijelu Europe, to može biti samo jedan izvor i to je onaj koji je naredio drugu Šojguu da telefonira tu i tamo", rekao je Zelenski u svojoj večernjoj videoporuci.

Šojgu je u petak razgovarao telefonom s američkim kolegom Lloydom Austinom, drugi put od početka invazije Kremlja na Ukrajinu. Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, priopćili su Moskva i Washington. Jedini prijašnji telefonski razgovor između Šojgua i Austina, koliko je poznato, dogodio se 13. svibnja, u vrijeme kada je Washington inzistirao na komunikaciji s Moskvom u vezi invazije na Ukrajinu.

‘Zavjet šutnje‘

Nakon poziva u petak, Pentagon je priopćio da je Austin ‘naglasio važnost održavanja linija komunikacija otvorenima usred rata protiv Ukrajine koji je u tijeku‘. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se razgovaralo o ‘aktualnim pitanjima međunarodne sigurnosti, uključujući situaciju u Ukrajini‘.

Tijekom njihovog prethodnog razgovora u svibnju, Austin je pozvao svog kolegu da pozove na trenutačni prekid vatre, što je zahtjev koji ovaj put nije spomenut.

Američki novinari su se raspitivali o detaljima razgovora između Austina i Šojgua, ali u Washingtonu je vladao ‘zavjet šutnje‘. I ruska i američka strana poslale su izrazito štura priopćenja o razgovoru.

Do ovog je razgovora došlo nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin nekoliko puta nagovijestio da bi mogao biti spreman uporabiti nuklearno oružje u Ukrajini i nakon što ga je američki predsjednik Joe Biden upozorio da na to niti ne pomišlja jer bi posljedice za Rusiju bile nesagledive.

Dužnosnici SAD-a i Velike Britanije kažu kako vjeruju da su šanse da će Putin svoje prijetnje doista sprovesti u djelo vrlo male.

Šojgu je razgovarao s kolegama u trenutku kada je Rusija suočena s velikom ukrajinskom protuofenzivom i tvrdi da je više ruskih regija uz granicu izloženo "značajno jačem" ukrajinskom granatiranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 17:31