TKO JE ZAPRAVO KRIV

Što se događa s famoznom turbinom o kojoj ovisi EU? Gazprom: ‘Pokvarila se još jedna, dodatno smanjujemo isporuku!‘

Dok se još vuku repovi afere s plinskom turbinom koja je bila na popravku u Kanadi, Gazprom je najavio novu redukciju isporuke plina kroz Sjeverni tok 1, i to navodno zbog druge turbine

Plinovod Sjevernog toka 1 na sjeveroistoku Njemačke

 Edouard Merlo/Afp/Profimedia/Edouard Merlo/Afp/Profimedia

Što je to, teško je više od 18 tona, dugačko 12 metara, a ako se uskoro ne pomakne moglo bi devastirati europsko gospodarstvo?

Odgovor na ovu zagonetku nalazi se u Kölnu, piše Politico.

Ogromna plinska turbina, zarobljena u limbu administracije i zavjera, dosad je već trebala biti prebačena preko Finske u Rusiju, kako bi počela transferirati vitalne zalihe plina kroz plinovod Sjeverni tok u EU.

Ako ne stigne da zamijeni dotrajalu turbinu, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će protok kroz podmorsku plinsku vezu ponovno biti zaustavljen. I premda plinovod vodi od Rusije do Njemačke, posljedice bi osjetila cijela Europa.

Protekli mjesec njemački ministar gospodarstva Robert Habeck potrošio je značajan dio svog političkog kapitala uvjeravajući Kanadu da oslobodi turbinu iz pogona za održavanje u Montrealu, kao jednokratnu iznimku od sankcija Rusiji. U Kijevu su zbog toga naravno pobjesnili.

Tko je kriv? Svi prebacuju krivnju

Kako je turbina, koju je izradio minhenski Siemens Energy - sletjela na njemačko tlo, tako je tamo i ostala.

No, čija je to krivnja? Njemačka? Ruska? Kanadska?

"Ponekad imam dojam da Rusija više ne želi tu turbinu uzeti natrag", požalio se Habeck na tiskovnoj konferenciji kasno u četvrtak, dok su predstavnici konzorcija Nord Stream AG koji upravlja radom tog podmorskog plinovoda rekli u petak da je pitanje turbine "izvan njihove odgovornosti".

Gazprom, ruska državna tvrtka koja bi trebala primiti popravljenu komponentu, tvrdi da je problem nedostatak papirologije kojom bi se dokazalo da se turbina može premjestiti bez sankcija.

"Gazprom se opetovano obraćao Siemensu sa zahtjevima za dostavljanje službenih dokumenata koji potvrđuju odobrenje izuzeća od trenutnih režima sankcija Kanade i Europske unije. No nismo dobili od Siemensa potrebne papire, stoji u priopćenju od petka.

Smanjenje isporuka zbog druge turbine

Siemens Energy odgovorio je da "s tim nema nikakve veze". Ruski list Kommersant u ponedjeljak je izvijestio da je papirologija navodno predana Gazpromu, ali informacija je i dalje neslužbena, a sam Gazprom je u ponedjeljak priopćio da od srijede dodatnu smanjuje isporuku plina kroz Sjeverni tok 1 na 33 milijuna kubičnih metara dnevno, što je oko 20 posto kapaciteta, ali ovoga puta kao razlog navode kvar na jednoj drugoj turbini.

Anonimni izvori, koje je u petak citirao Reuters, tvrde da je zapravo kriv nedostatak ruske carinske dokumentacije.

Kad su ga kontaktirali za komentar o optužbama da su Rusi zapravo ti koji odgađaju, glasnogovornik ruske diplomatske misije pri EU rekao je u petak da "mi u diplomatskoj misiji nismo izravno uključeni u to pitanje". Ni stalno predstavništvo Njemačke pri EU nije željelo za medije komentirati situaciju.

Ruska zavjera

Vlada u Kijevu osudila je pak zastoj s turbinama kao plan ruske zavjere, budući da Rusija može slobodno slati plin u Europu preko Ukrajine, ali to odbija učiniti.

“Rusija nas ucjenjuje“, upozorila je u srijedu i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Putin je, kao i obično, kontrirao.

"Reći ću vam zašto Kanada nije htjela osloboditi turbinu", rekao je ruski predsjednik u srijedu o kašnjenju premještanja turbine iz Montreala. "Zato što sama proizvodi naftu i plin i planira izlazak na europsko tržište!"

U međuvremenu u Ottawi, dva savezna ministra i tri veleposlanika traže se da svjedoče pred parlamentom o tome kako su točno odlučili da je izuzeće od sankcija opravdano.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je njemačkim medijima u srijedu da su Kanađani "imali puno pitanja" o njemačkom planu.

“Rekli smo im da ako ne dobijemo plinsku turbinu, onda nećemo dobiti više plina. U tom slučaju nećemo moći pružiti nikakvu potporu Ukrajini, jer ćemo se morati baviti smirivanjem pobudne vlastitih građana", kazala je Baerbock, prije nego što se ispravila i dodala da je takav scenarij "možda ipak malo pretjeran".

Istovremeno, ukrajinska zajednica u Winnipegu podigla je tužbu zbog davanja dozvole za slanje ruske turbine u Njemačku i nestrpljivo čeka da čuje kanadsku verziju događaja. Očekivalo se da će se parlamentarna saslušanja održati ovaj tjedan, ali saslušanja su odgođena do kraja sljedećeg tjedna.

No, pitanja oko turbina zasigurno neće moći biti gurnuta pod tepih, budući, kako tvrdi Politico, da je na putu iz Kanade prema Njemačkoj još pet turbina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:24