AGONIJA

STEČAJ 'ALUMINIJA' Ni 4 mjeseca nakon što je 'Hrvat broj jedan' u BiH slavodobitno objavio ako je tvrtka dobila još jednu šansu, sve je palo u vodu

 
 Saša Burić / Saša Burić

Višegodišnja agonija nekadašnjeg, gotovo sve ove godine jedinog, pravog privrednog subjekta zapadne Hercegovine i nepresušne financijske krave muzare za tamošnje političke potrebe, došla je svom tragičnom kraju. Već na sljedećoj sjednici federalne vlade pokrenut će se postupak stečaja nekadašnjeg giganta, ne samo na području BiH.

Naime, ni četiri mjeseca, kako je "Hrvat broj jedan" u BiH Dragan Čović, slavodobitno na svom Twitteru objavio ako je Aluminij dobio još jednu šansu, sve je ipak palo u vodu.

Naime, izraelsko-kineski konzorcij Abraham Group za sve ovo vrijeme nije ispunio ama baš nijednu stavku i obavezu iz ugovora te je on, s obzirom na nečinjenje, postao ništavan, uostalom kao i mostarski Aluminij i svi njegovi radnici i zaposlenici.

- Niti jedan radnik Aluminija Mostar ne radi u tvrtki Aluminij Industrys. Prošlo je 60 dana od davanja suglasnosti, a niti jedno plaćanje od strane Aluminij Industrysa nije izvršeno prema ugovornom odnosu. Jedan od ta tri razloga je dovoljan da se ugovor prekine, što znači da ugovor od 8. 6. ne važi - kazao je za redakciju TV postaje N1 ministar Nermin Džindić.

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 02: Bosnia and Herzegovina Presidency Chairman Dragan Covic shakes hands with EU Commission President Jean Claude Juncker (not seen) in Brussels, Belgium on February 02, 2018. Dursun Aydemir / Anadolu Agency
Anadolu Agency
Dragan Čović

A bivši sindikalni povjerenik Aluminija Romeo Biokšić kazao je kako su radnici prevareni i ostavljeni na milost i nemilost. Bosanskohercegovački mediji napominju kako je i Tužilaštvo BiH na mukama jer je Financijska policije otkrila silne nezakonitosti. Kako se navodi u njihovom izvješću, "osim kršenja zakonskih propisa i lažnog prikazivanja stanja i imovine, temeljni problem Aluminija je bio i to što je gotovi proizvod u kontinuitetu prodavan ispod proizvodne cijene. Poslovanje se svelo na štetne kompenzacije koje su generirale manjak novčanih sredstava".

Doduše, piše Slobodna Bosna, suština izvještaja svodi se na to da je mostarski Aluminij godinama svoj glavni proizvod prodavao ispod cijene, odnosno jeftinije od njegove proizvodne cijene.

Sibenik 090304
U SIBENSKOM TLM-u POTPISAN UGOVOR ZA ISPORUKU ALUMINIJA IZ MOSTARA U VRIJEDNOSTI OD 60 MIL. eura
FOTO B SLAVICA
-desk-
B. Slavica

Sada se postavlja i pitanje što je radila Federalna vlada, HDZ BiH, županijski organi te zašto nisu reagirali na vrijeme, i što će se sada dogoditi s tamošnjim radnicima i tko će pokrpati rupe i nadoknaditi sredstva koja je Aluminij davao u tamošnji proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:12