NE, NIJE ŠALA

Stanovnike Floride zaprepastilo nesvakidašnje upozorenja: ‘Oprez, padat će iguane!‘

Te hladnokrvne životinje, koje žive na stablima diljem južne Floride, po najavljenoj zimi mogle bi se naći u velikim problemima
 Tns/Ddp Usa/Profimedia

Florida ove godine definitivno ima neuobičajen Božić - osim nepovoljne vremenske prognoze i najavljene hladnoće, tu je i policijski sat koji je na snazi zbog pandemije koronavirusa, a sad bi im, osim obilne kiše, mogle padati i - iguane!

Naime, Nacionalna meteorološka služba upozorila je kako bi južna Florida mogla doživjeti najhladniji Božić u posljednjih 20-ak godina, s najnižim jutarnjim temperaturama od minus 1 do 4 Celzijeva stupnja.

A budući da su hladnokrvne, iguane, koje žive na stablima diljem južne Floride, po najavljenom zimskom vremenu mogle bi početi padati - iako još žive, nepokretne su na hladnoći, upozoravaju stručnjaci, a prenosi The Guardian.

Primjerice, očekuje se da će se temperatura u Jacksonvilleu s 26,6 stupnja spustiti do minus 1,1, što bi mogao biti jedan od pet najhladnijih zabilježenih božićnih dana ondje.

Kišna fronta s jakim olujama i brzim vjetrovima krenula je na Badnjak prema sjevernoj Floridi. Širom države otvorena su skloništa za prihvat ljudi koji bi inače bili izloženi hladnoći, a vrata potrebitima otvorile su i mnoge crkve. Brojna skloništa osigurala su zaštitnu opremu kako bi se držala socijalna distanca i spriječilo širenje covida-19.

Pandemijom je ovoga Božića pogođen i sam Djed Božićnjak, pa su mu pomoć ponudili i državni dužnosnici. Tako je povjerenica za poljoprivredu Nikki Fried izdala posebnu "potvrdu o kretanju životinja", koja sobovima Djeda Mraza dopušta "da ulaze i izlaze iz svih domova, prebivališta, kampova i prostorija u državi Florida između 20 sati 24. prosinca i 07 sati 25. prosinca".

- S obzirom na izazove s kojima se susrećemo ove godine, želimo osigurati da Djed Božićnjak može sigurno putovati državom i širiti božićnu radost svoj djeci Floride - izjavila je Fried.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 01:25