RUSIFIKACIJA

Stanovnici Hersona 59 minuta nisu mogli na internet, a kad se konačno vratio - za njih više ništa nije bilo isto

Osim interneta, budno Putinovo oko zainteresiralo se i za ukrajinske mobilne usluge pa regijom sada kruže mobiteli s ruskim SIM karticama

Prizor iz Hersona

 Olga Maltseva/Afp

Stanovnici ukrajinskog grada Hersona 30. svibnja susreli su se s neobičnim događajem - punih 59 minuta nisu mogli koristiti internet, nazvati svoje najmilije niti pročitati najnovije vijesti, a potom se nešto prije 16 sati veza napokon vratila i sve se činilo normalnim.

Osim što nije bilo, jer je u tih 59 minuta pristup internetu preusmjeren preko ruske infrastrukture, a sve što su Ukrajinci tražili po webu najednom postalo predmet interesa Vladimira Putina. Od tog datuma, naime, ukrajinski provideri prisiljeni su promet malo pomalo preusmjeravati preko ruske infrastrukture i time u značajan rizik dovoditi sve svoje korisnike, piše Wired te napominje kako je druga opcija za većinu njih bila zauvijek ugasiti svoje usluge.

Osim interneta, budno Putinovo oko zainteresiralo se i za ukrajinske mobilne usluge pa regijom sada uglavnom kruže mobiteli s ruskim SIM karticama čime je Putin, u vrlo kratkom roku, ovladao ukrajinskim serverima, kablovima i mobitelima te tako napravio vrlo siguran prvi korak prema rusifikaciji ovog dijela Ukrajine.

"Ovo je šokantno kršenje ljudskih prava. Sva komunikacija sad će biti kontrolirana od strane Rusa, a zasigurno će se ograničiti pristup točnim informacijama", kazao je Viktor Zahora, zamjenik direktora ukrajinske Agencije za cybersigurnost.

Prvi je svoj promet preko ruske mreže preusmjerio Kershon Telecom, i to još 30. travnja da bi ga brzo poslije nazad vratio na ukrajinsku infrastrukturu, međutim onda se sve opet promijenilo s krajem svibnja. Sav njihov promet sada prelazi preko Miranda Medie, ruske kompanije sa sjedištem na Krimu koja je povezana s ruskim telecom providerom Rostelecomom, a čim se to dogodilo, ruski medij RIA Novosti odmah je prenio da su područja Hersona i Zaporižja prebačeni na rusku internetsku infrastrukturu kao i da će ubrzo početi koristi ruski predbroj +7. Prema Zahorinim tvrdnjama, na tom području postoji sve skupa 1200 pružatelja usluga od kojih iz dana u dan sve veći broj prelazi na rusku infrastrukturu, prvenstveno zato što u suprotnom ne mogu raditi od konstantnih smetnji.

One su, naime, započele još s početkom rata u veljači kad je disrupcija internetske veze postala jedno od češćih ruskih oružja, i to s vrlo dobrim uspjehom. Rusi su uništavali televizijske tornjeve i satelite, no Ukrajinci su dosta dugo pružali otpor i odolijevali ruskom preuzimanju komunikacije i interneta.

"Jedna je stvar kad zauzmeš grad i obustaviš dostavu hrane, ali posve je drugo kad uspiješ zauzeti nečiju infrastrukturu", kazao je za Wired David Belson iz Cloudfarea. Rusi trenutno na nekoliko načina kontroliraju ukrajinski internetski sustav. S jedne strane tu je fizička okupacija opreme na terenu, a nakon toga obično slijedi naredba preusmjeravanja prometa preko Miranda Medie.

"Nakon 30. svibnja sve prelazi preko ruskih ruku", potvrdio je u Facebook postu vlasnik Kershon Telecoma Gudz Dmitri Aleksandrovič.

Dodatno, posljednjih dana u Hersonu se pojavila nova, misteriozna mobilna kompanija koja prodaje nebrendirane mobitele s potpuno bijelim SIM karticama, no poznato je da mobiteli koriste ruski predbroj +7.

Wired upozorava kako je iznimno bitno tko kontrolira internet, posebno s obzirom na pojavu sve većeg broja zemalja, među kojima je i Rusija, a koje provode kontinuiranu cenzuru i nadzor nad svim sadržajem. Dapače, ruske vlasti, tvrdi se, mogu čitati mailove i poruke korisnika, a preusmjeravanje ukrajinskog internetskog prometa preko ruske infrastrukture sada će pomoći širenju propagande iz Kremlja te natjerati mnoge Ukrajince da misle da su ih ukrajinske snage ostavile.

Kako to izgleda u stvarnosti posljednjih je godina bilo moguće vidjeti na primjeru Krima koji je od 2017. godine u potpunosti odvojen od ukrajinskog internetskog sustava. Čim su ga zauzeli, Rusi su na Krimu još 2014. postavili kablove putem kojih su promet usmjerili preko ruske infrastrukture, a da bi ga dovršili svoje planove trebalo im je tri godine. Sada je pretpostavka da će isto pokušati napraviti i na području Hersona, a navodno na istom području uvode ruske putovnice te najavljuju otvaranje banke.

"Rusi daju do znanja da imaju dugoročne planove ostati na tom području, a kontrola komunikacije i interneta za to je ključna", kazala je Olena Lennon, ukrajinska profesorica sa Sveučilišta u New Havenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:17