NESREĆA NA KOSOVU

SRUŠIO SE HELIKOPTER U PRIŠTINI Zračna luka blokirana, uzrok pada nejasan

Okolnosti pada letjelice civilne mirovne misije EULEX-a zasad nisu poznati
 Der_Climber/Twitter

U zračnoj luci u Prištini oko 15 sati srušio se helikopter EULEX-a (Mirovna misija Europske unije na Kosovu), javila je Radio-Televizija Srbije.

Do nesreće je došlo na zračnoj pisti za vrijeme testnog leta, a pri padu helikoptera ozlijeđena je jedna osoba, koja je prebačena u bolnicu, javlja PR služba zračne luke.

Mediji javljaju da je odmah pokrenuta istraga o uzrocima nesreće te će se o uzrocima znati više nakon okončanja očevida.

Prve informacije govorile su o nekoliko ozlijeđenih.

Zračna luka u Prištini je zatvorena nakon nesreće.

EULEX na Kosovu je najveća civilna misija ikada pokrenuta pod okriljem Zajedničke sigurnosne i obrambene politike EU-a na osnovi odluke Vijeća EU od 4. veljače 2008. i pod okriljem Rezolucije UN Vijeća sigurnosti 1244.

Glavni cilj misije je pružanje pomoći i potpore institucijama Kosova u jačanju vladavine prava, nezavisnog pravosudnog sustava te multietničke policije i carine, te i pomaganje održivom razvoju. Misija je osmišljena kao združeni napor s nacionalnim i lokalnim vlastima u skladu s načelom lokalnog vlasništva.

Provodi se putem aktivnosti monitoringa, podučavanja i savjetovanja. S druge strane, EULEX ima i neke izvršne ovlasti, primjerice posebno glede ratnih zločina, organiziranog kriminala, korupcije, terorizma i većeg financijskog kriminala.

Trenutno u misiji EULEX Kosovo iz Hrvatske sudjeluju četvorica policijskih službenika.









Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2024 14:18