SUDAR S REALNOŠĆU

Srušio rekorde, tvrtke mu dosegle vrijednost od 905 milijardi, a on šalje veliko upozorenje: ‘Znam što slijedi!‘

Njegov holding upravo je izvijestio kako samo na računima ima više od 167 milijardi dolara

Astrid i Warren Buffett

 Scott Olson/Getty Images/Profimedia

Holding Berkshire Hathaway približio se danas, nakon rekordne godine, tržišnoj vrijednosti od bilijun dolara, ali glavni izvršni direktor Warren Buffett upozorio je u svom godišnjem pismu ulagačima da su sve veći rezultati vjerojatno stvar prošlosti, piše CNN.

Berkshire Hathaway je zabilježio skok dionica za gotovo 2%, na 429 dolara, u ponedjeljak ujutro nakon zatvaranja s tržišnom kapitalizacijom od 905 milijardi dolara u petak. Samo je nekolicina kompanija u svijetu dosegla granicu od bilijun dolara, među njima i tehnološki divovi Amazon, Apple i Microsoft.

Konglomerat sa sjedištem u Omahi izvijestio je u subotu o rekordnoj zalihi novca u svojoj zaradi u četvrtom tromjesečju. Berkshire ima oko 167,6 milijardi dolara u gotovini i ekvivalentima, probijajući rekordnih 157,2 milijarde dolara iz prošlog kvartala.

Za godinu dana operativna zarada porasla je na 37,3 milijarde dolara, nakon postavljanja rekorda od 30,8 milijardi dolara 2022. godine.

- Berkshire bi trebao poslovati malo bolje od prosječne američke korporacije i, što je još važnije, također bi trebao poslovati s manjim rizikom trajnog gubitka kapitala, napisao je Buffet u pismu.. - Sve osim ‘malo bolje‘ je, međutim, pusta želja.

93-godišnji Buffet je primijetio nedostatak mogućnosti da Berkshire Hathaway ulaže ili stekne tvrtke koje bi snažno pridonijele dodatnom financijskom rastu konglomerata.

U 2023. Berkshire je povećao svoja ulaganja u pet velikih japanskih kompanija: Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui i Sumitomo. Tvrtke obuhvaćaju širok raspon industrija, uključujući proizvodnju tekstila, rudarstvo, električnu energiju i automobilsku proizvodnju.

Budući da je interes za te tvrtke ‘širi‘ od interesa Berkshirea, Buffett je rekao da postoji ‘mogućnost da naše ulaganje može dovesti do prilika za partnerstvo diljem svijeta s (ovih) pet velikih, dobro vođenih i cijenjenih tvrtki‘.

Ali zbog veličine Berkshirea, kupnja dionica za izgradnju velike pozicije u tim tvrtkama je dugoročan pothvat koji zahtijeva strpljenje, rekao je Buffett.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:24