POKUŠAJ ODMAZDE?

‘Srušili smo svih 13 iranskih dronova iznad Kijeva, na letjelicima je bila ispisana znakovita poruka‘

Na jednom je neslužbenom Telegram kanalu objavljena fotografija nečega što nalikuje dijelu srušenog iranskog drona na kojem piše "Za Rjazanj!!!"

Hitne službe i policija proučavaju ostatke drona koji je pogodio zgradu u Kijevu

 Sergei SUPINSKY/AFP

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je na komunikacijskoj platformi Telegram da je ukrajinska protuzračna obrana srušila sve iranske dronove koje je Rusija u srijedu ujutro ispalila na Kijev, piše The Guardian.

- Teroristi su jutros ispalili 13 Shahed dronova... svih 13 srušila je naša protuzračna obrana. Svaka čast, momci. Ponosan sam - rekao je Zelenski te dodao: "Ne ignorirajte zračne uzbune."

Na jednom je neslužbenom Telegram kanalu objavljena fotografija nečega što nalikuje dijelu srušenog iranskog drona na kojem piše "Za Rjazanj!!!".

Svitlana Vodolaga, glasnogovornica kijevijskih hitnih službi, rekla je u srijedu ujutro za ukrajinski medij Hromadske da je na jednom od dronova pisalo "Za Rjazanj".

Vojna baza u gradu Rjazanju na zapadu Rusije napadnuta je 5. prosinca ove godine. Ministarstvo obrane Ruske Federacije tvrdi da su u tom napadu tri ruska vojnika zadobila fatalne ozljede. U napadu je oštećen i jedan ruski bombarder Tupoljev Tu-95. Taj je zrakoplov navodno sudjelovao u napadima na Ukrajinu.

image

Hitne službe i policija proučavaju ostatke drona koji je pogodio zgradu u Kijevu

Sergei SUPINSKY/AFP

Rusi su ustvrdili da je taj napad izveden dronom.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad na Rjazanj, međutim ukrajinska je protuzračna obrana objavila fotografije posljedica napada. "Rjazanj. Počivaj u miru", napisala je ukrajinska protuzračna obrana uz fotografije koje je objavila.

Kako piše The Guardian, Ukrajinci su sve uspješniji u branjenju svoje infrastrukture od ruskih napada iz zraka. Kijev je tako rekao da je 5. prosinca srušio 60 od 70 raketa koje je Rusija ispalila na mete u glavnom gradu Ukrajine i ostatku zemlje.

image

Hitne službe i policija proučavaju ostatke drona koji je pogodio zgradu u Kijevu

Sergei SUPINSKY/AFP

Podsjetimo, Islamska Republika Iran priznala je početkom studenog da je Rusiju opskrbila vojnim dronovima, ali da im ih je poslala više mjeseci prije početka rata u Ukrajini. Ministar vanjskih poslova Irana Hossein Amir-Abdollahian rekao je da Iran nakon početka rata nije poslao nove dronove.

Ukrajinski predsjednik Zelenski optužio je Iran za prikrivanje svoje uloge u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kijev je prije par mjeseci ustvrdio da je Rusija Ukrajinu napala dronovima Shahed-136.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:24