PLAN O REINTEGRACIJI

SRPSKO NE BRUXELLESU UGROŽAVA PREGOVORE Beograd odbio EU plan za integraciju Kosova

Srbija je danas rekla Ne Bruxellesu i visokoj povjerenici Europske unije Catherini Ashton i odbila plan o reintegraciji sjevernog Kosova.

Nakon što su se tijekom vikenda o planu (koji nije objavljen) negativno odrazili svi srpski lideri, uključujući patrijarha Irineja koji je upozorio političare da takvo što nipošto ne potpisuju, odluku je danas objavio prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić koji nakon ostavke Tomislava Nikolića vodi vladajuću Srpsku naprednu stranku.

- Ne potpisujemo, ali nastavljamo pregovore, poručio je Vučić nakon sjednice predsjedništva Srpske napredne stranke, s kojeg je poručeno da se prijedlog iz Bruxellesa odbija i da se traže novi pregovori.

Beograd moli za dodatno vrijeme, iako je Catherine Ashton prije tjedan dana, nakon propasti osmog kruga pregovora Beograda i Prištine od listopada prošle godine, poručila da je gotovo i da više neće biti pregovora, te preostaje samo to da se strane - Srbija i Kosovo - izjasne o ponuđenome.

Posebna prava

Trebali su to učiniti sutra, kako bi Ashton uspjela napisati izvješće o kojem će ovisiti hoće li Srbiji biti odobren datum za početak pregovora s Europskom unijom. Ili će ostati zaustavljena na putu prema EU.

Ivica Dačić i Hashim Thaci, te Aleksandar Vučić kao pojačanje u posljednjem, osmom krugu pregovora, uz posredovanje Catherine Ashton vodili su pregovore o načinu integriranja većinski srpskih općina sa sjevera Kosova u kosovski sustav te o zaštiti prava tamošnje srpske zajednice. Dok Priština ne želi pristati na ništa osim pune integracije sjevera Kosova, dotle Beograd želi zadržati status quo, s očuvanjem sadašnjih srpskih institucija na sjeveru Kosova, još uvijek integriranom u sustav Srbije.

Što se točno nalazi u prijedlogu iz Bruxellesa, nije objavljeno, no iz izjava i reakcija dade se rekonstruirati da po posljednjem prijedlogu srpska zajednica na sjeveru Kosova ne bi dobila praktično nikakva posebna prava odnosno da općine sa srpskom većinom ne bi bile ni po čemu drugačije tretirane od općina s albanskom većinom, tumači beogradski politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

U razgovoru za Jutarnji list Stanković podsjeća da je premijer Ivica Dačić izjavio da je Ahtisaarijev plan bio mila majka za ovaj prijedlog Catherine Ashton, a i Ahtisaari je Beogradu bio neprihvatljiv. Beograd je najprije potvrdio da će rasformirati svoje paralelne strukture na sjeveru, izjavila je potpredsjednica kosovske vlade Edita Tahiri. Ali kad je trebalo tu odluku i potpisati, na to više nije bio spreman, rekla je.

Ne žele zatvoriti vrata

Nakon odluke predsjedništva SNS-a, srpski lideri danas su kolektivno otišli na sastanak kod patrijarha Irineja, poglavara Srpske pravoslavne crkve, a potom na sjednicu Vlade na kojoj bi formulirali svoj stav kako bi ga i službeno uputili u Bruxelles.

- Ne želimo zatvoriti vrata prema EU, ova stranka to neće napraviti, poručio je danas Aleksandar Vučić.

Ako Srbija ne nađe rješenje u Bruxellesu, zapitao se, tko će otvarati tvornice, kako će se isplaćivati plaće i penzije, kako će doći nove investicije?

Tri su moguća scenarija. Onaj pozitivan bio bi da Bruxelles izađe u susret Beogradu i modificira plan tako da on bude prihvatljiv i za Srbiju, s nekim minimalnim garancijama za Srbe na Kosovu, tumači Dejan Vuk Stanković. U tom slučaju bi Srbija već u lipnju dobila datum pregovora i njen put prema EU bio bi konačno odmrznut.

Politička nesigurnost

Drugi, negativan scenarij bio bi da Catherine Ashton ostane pri stavu da nema više pregovora i da EU stavi Srbiju na distancu. “To bi Srbiju uvuklo u novo razdoblje političke i sigurnosne nestabilnosti većeg intenziteta, što ne bi bilo dobro ne samo za Srbiju, nego i čitavu regiju. Samo podsjećam da su na tom trusnom području Grčka, Bugarska, Makedonija, Bosna i Hercegovina sa svojim problemima”, upozorava beogradski analitičar.

Treća bi varijanta bila da EU pristane na nastavak pregovora, ali da Srbija ipak ne dobije očekivani datum u lipnju, nego da se nastavak integracija odgodi za nekoliko mjeseci ili dulje.

Tri scenarija:

1. Nastavak pregovora

EU prihvaća poziv Srbije za nastavkom pregovora, i nudi autonomiju Srbima na Kosovu. Beograd prihvaća i u lipnju im EU odobrava datum početka pregovora

2. EU Srbiju odbacuje

EU poručuje da su pregovori okončani, Srbija ostaje izvan eurointegracija, prepuštena sama sebi. Pada rejting, rastu kamate, nezaposlenost se povećava na 40 posto

3. Usporeni pregovori

Pregovori se nastavljaju, ali EU bilježi da je Srbija odbila ponuđeno pa im datum određuju tek

krajem godine ili iduće godine. Srbija nastavlja spori put prema EU s neizvjesnim ishodom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 06:49