KOSOVO ILI SMRT

Srpski specijalci polažu zakletvu: 'Bez Kosova Srbija ne postoji, zaklinjem se pred Bogom: pobijedit ću ili časno poginuti'

Kosovo police in riot gear face supporters of Self-Determination (VETVENDOSJE!) during clashes in the northern Kosovo town of Podujevo on Saturday, Jan. 14, 2012. Police in Kosovo fired tear gas and used batons and a water cannon to disperse hundreds of protesters trying to enforce a trade ban on Serbian goods. ( AP Photo / Visar Kryeziu )
 AP

Oko 3000 pripadnika srpske Žandarmerije, specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, polaže novu zakletvu gdje se zaklinju Bogom da su spremni žrtvovati svoj život za Kosovo. Kompletan tekst nove zakletve posvećen je Kosovu, prenose beogradski mediji.

Autor teksta je zapovjednik Žandarmerije Bratislav Dikić.

Blic prenosi da je Kosovo glavna tema zakletve zato što specijalci od ove godine slave Vidovdan kao svoju krsnu slavu.

Glasnovornica Žandarmerije Stanica Puzović objasnila je da to nema ama baš nikakve veze s promjenom vlasti u Srbiji i pobjedom Tomislava Nikolića, nego su se samo htjeli vratiti u povijest i prisjetiti se starih kosovskih junaka, pa je u skladu s tim u tekstu zakletve istaknuto da će pobijediti ili poginuti. Tako su i vlastite korijene pronašli duboko u prošlosti, pa je Žandarmerija u četvrtak, na Vidovdan, obilježila 152 godine postojanja.

Srpska Žandarmerija podijeljena je u četiri teritorijalne jedinice, na odrede u Beogradu, Nišu, Kraljevu i Novom Sadu. B92 prenosi da je više od 3.000 pripadnika Žandarmerije pod teškim naoružanjem, a oko 600 ih pripada specijalnom odredu, po strukturi sličnijem vojsci nego policiji.

Zakletva Žandarmerije

Bez Kosova ne postoji moj srpski narod

Bez Kosova ne postoji moja Srbija

Bez Kosova i ja ne postojim

Narode srpski, braćo i sestre

Zaklinjem se pred Bogom

Pobediću ili časno poginuti

Za moju čast

Za moje poreklo

Za moju porodicu

Za moju Srbiju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:00