MIRO KOVAČ

‘Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH‘

Pojasnio je kako Bošnjaci nametanjem političkih predstavnika Hrvatima ruše Daytonski mirovni sporazum.

Miro Kovač

 Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Bivši hrvatski šef diplomacije Miro Kovač izrazio je očekivanje da će visoki međunarodni predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona kako bi se prestalo s diskriminacijom Hrvata te ocijenio kako je za tu zemlju danas najpogubniji bošnjački nacionalizam.

image

Miro Kovač

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

"Nadam se da će gospodin Schmidt shvatiti da se radi o rušenju dejtonske Bosne i Hercegovina i prekinuti višedesetljetnu diskriminaciju Hrvata u BiH", rekao je Kovač za Radio televiziju HercegBosne iz Mostara.

Pojasnio je kako Bošnjaci nametanjem političkih predstavnika Hrvatima ruše Daytonski mirovni sporazum.

"Danas je najveća opasnost za Bosnu i Hercegovinu od bošnjačkog nacionalizma. Srpski nacionalizam je uništio predratnu BiH, a bošnjački nacionalizam ruši današnju BiH", dodao je.

Nakon prošlotjednih prosvjeda u središtu Sarajeva, njemački političar na čelu međunarodne uprave Christian Schmidt nametnuo je tehničke izmjene izbornog zakona. Izostale su političke reforme Izbornog zakona koje su prvotno procurile u javnost, a koje su podrazumijevale smanjivanje mogućnosti da četiri puta brojniji Bošnjaci već na sljedećim izborima nametnu Hrvatima izaslanike u Dom naroda Federacije BiH, te ovaj narod izbace iz izvršne vlasti u tome entitetu. U tri navrata do sada glasovima dominantno bošnjačkih birača Željko Komšić je biran za hrvatskoga člana BiH Predsjedništva.

Kovač je dodao kako su prosvjedi u Sarajevu protiv Schmidta i Hrvata bili politički montirani te podržani od Islamske zajednice. Izrazio je očekivanje da će Hrvatska još snažnije, ali diplomatski ‘lupiti šakom o stol‘ kako bi objasnila ključnim silama da se ne dopušta nastavak preglasavanja Hrvata i uništavanje BiH.

"Ako se želi spasiti ovakva BiH onda treba pristupiti izmjenama Izbornog zakona. Ono što je pravedno i ustavom zajamčeno, te potvrđeno presudom Ljubić", rekao je bivši hrvatski šef diplomacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:29