NOVČANA POMOĆ

SRPSKI MINISTAR FINANCIJA IZNIO MJERE ZA SPAS GOSPODARSTVA Jedna mjera tiče se svakog punoljetnog građanina, nakon izlaska iz karantene stiže nagrada

Ana Brnabić
 Fabrizio Bensch / REUTERS

Ministar financija Siniša Mali danas je Palači Srbija iznio ekonomske mjere za spas gospodarstva u Srbiji zbog mjera restrikcija uvedenih zbog pandemije koronavirusa.

Prema njegovim riječima, Srbija je jedna od rijetkih zemalja koja odmah kreće u implementaciju mjera. Pozvao je sve poduzetnike da se prijave od ponedjeljka Poreznoj upravi i Fondu za razvoj kako bi se što prije isplatili i minimalci i novac.

Mjere porezne politike uključuju odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na plaće za tvrtke u privatnom sektoru, za trajanja izvanrednog stanja, a u razdoblju od tri mjeseca, uz kasniju otplatu nastale obaveze u ratama s početkom najranije od 2021. godine. Uz to, odlaže se i plaćanje akontacije poreza na dobit u drugom kvartalu 2020. godine za sva poduzeća.

Vladinom uredbom o izravnim davanjima tvrtkama i građanima, kako je ranije i najavljivano, predviđena je novčana pomoć za sve punoljetne građane u Srbiji, javlja B92.

Uredbom je predviđeno da se nakon ukidanja izvanrednog stanja svim punoljetnim građanima uplati jednokratna novčana pomoć u iznosu od 100 eura u dinarskoj protuvrijednosti.

Uredbom nije predviđeno više detalja, osim toga da postupak, način i uslove za isplatu, podrobno uređuje Vlada.

- I to smo danas usvojili na Vladi, izvijestio je ministar financija Siniša Mali.

Ministar je rekao i da zna za neke prijedloge da novčana pomoć građanima bude isplaćena kroz vaučere, ali da je Vlada ipak odlučila da to ne budu vaučeri.

Prema procenama Fiskalnog savjeta, ova novčana pomoć građanima trebala bi koštati državni proračun oko 600 miliona eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 19:50